Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hittade lite nya idag som jag inte lyckats identifierat. Först kommer en sopp som växte i jorden på en murken stubbe. Kunde tyvärr inte se tillräckligt mkt av stubben för att se vilket träslag det var, var allt för murken för det. Närmsta träd annars var tall och gran.
Tyvärr blev bild 1 suddig men tar med den för en helhetsbild.
Glömde lukta på soppen..
Serie 1
Jag gissar att detta är pepparsopp men jag har inte smakat…
Hej,
Jag har en fundering. Jag tycker det verkar som att kantarellers tillväxt på något vis “stannar av” när man plockat på ett ställe och lämnat för återväxt.
När man hittar fler kantareller på samma ställe och plockar de lite större och lämnar de små så tycker jag mig märka att de små svamparna inte växer särskilt mycket och att det heller inte dyker upp nya kantareller på just denna plats. Däremot kan det komma nya svampar i närheten, eller på ställen där man plo…mer…
Hej,
så här i början av svampsäsongen är man lite ringrostig, ska också försöka ge mig på några kremlor i år och då verkar den gula enklast tycker jag.
Vill verifiera om mina tankar är rätt:
Bild 1
Stolt fjällskivling. Stor skillnaden på storleken men båda har knopp och en ring som går att flytta.
Bild 2
Tror på gulkremla, mörknar efter beröring.
Bild 3
Gallsopp?
Hej på er
Jag plockade mjölskivling idag och rensade och skivade den när jag kom hem för att lägga den i torken senare.
Men min katt åt upp den… rå... Kommer hon bli sjuk tro?
Mitt första inlägg på detta eminenta forum som jag “tjuvläst” på ett tag nu.
Undrar vad för sorts svampar jag såg idag?
De växte i tallskog utanför Umeå, en tämligen homogen medelålders tallskog med mycket blåbärsris och mossa på marken.
Svamp 1 på bild 1-2: växte på en bit död ved. Den största var omkring 5 cm hög.
Svamp 2 på bild 3-4: trodde de var sandsoppar först, av hattovansidan att döma, men när jag bröt upp en del av hatten så visade det sig vara något hel…mer…
Hej, jag kallas Uffe “flugsvamp” för min obefinitliga förmåga att se skillnad mellan svampar. En gån plockade jag med mig ruttnat äpple i tron att det var en röksvamp. Nåväl nu har jag hamnat i dispyt med syster Karin här. Jag hävdar med bestämdhet att det här rör sig om vanliga kantareller. Karin däremot att det är en “skivling” utan att kunna förklara sig närmare. Tacksaama om expertisen kan hjälpa oss!!
mvh Uffe Och Kakan
Detta är trattkremlor. Vad som förvånar mig är att i all den svamplitt. jag undersökt står det att smaken är från “helt mild, mild men skarp i lamellerna, mild först sedan något skarp” osv. Endast en nämner att den är brännande skarp vilket också är min erfarenhet (som giftkremla!), och endast en nämner att köttet blir rostgulfläckigt efter snitt, något jag konstaterat flera nånger.
Kan olika ex av svampen smaka olika (jag har bara träffat på de skarpa!)?
Och kan denna svam…mer…