Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Äntligen kommer det upp lite olika svampar i skogen! Hittade kantareller, sandsopp, citronslemskivling, riskor och kremlor.
Utöver det en massa okända men fotade bara 3 av dom. Här kommer första serien. Är väl en spindelskivling, men vilken? Växte i blandskog men även i ren granskog, tyvärr luktade myggmedlet för mkt så kan inte säga ngt om lukten.
Serie 1
Hej på er.
Jag har bestämt mig för att lära mig plocka kremlor i år! Har förut bara plockat någon enstaka gång när jag hittat några riktigt fina.
Problemet tycker jag är att efter att man smakat på en skarp kremla i skogen så har man ju den brännande känslan kvar på tungan och då är det svårt att smaka på en ny kremla. Hur gör ni?
/Charlotte
Hej
Hittar många av denna(?) svamp. Har kollat svampböcker och det verkar som den vinröda svampen jag hittar faktiskt är en mandelkremla. Vinröd, hatt som är nedsänkt i mitten, gulaktiga skivor, vit fot. Eftersom jag är mycket försiktig när det gäller svamp undrar jag om det finns någon förväxlingssvamp.
I mina böcker klassas den som 2 vilket är samma som t ex karl johan.
God, vad kan man göra med den?
Fega hälsningar/sollan
Var egentligen ute och plockade hjortron på en högt belägen myr i Västerdalarna när jag stötte på ett antal svampar, i färg som kokta rödbetor, precis i kanten på myren.Både hatt och fot röda. I storlek och form som en kantarell. Skivor under hatten.Hade tyvärr inte kamera med mig.
Hittade lite svamp idag som jag är osäker på... (har förr mest bara plockat kantareller men försöker lära mig lite annan matsvamp)
Bild 1 - dessa hittade jag i rabatten, ingen aning om vilken art
Bild 2 - Tror att det kan vara brödticka, porerna färgas inte vid tumning som det ska göra på fårtickan. Har brödticka något matvärde?
Bild 3 - Gissar på blek taggsvamp
Är det inte tidigt. Då menar jag i skog utanför Luleå. Där fann vi Karl-Johan idag lördag 22 juli.
Men är inte det väl tidigt?
Vet någon.
Kan vissa svampar verkligen “ploppat” upp redan nu?
100 gr mild kremla + 100 gr kantarell + 100 gr rimskivling + 100 gam blek taggsvamp + 80 gram smör. Finskuret, knaperstekt, serverat med färskpotatis, gräddfil. gräslök å ett par matjesfiléer. Välkyld spendrup 5,9 naturligtvis. Nå´n som har hårdare krav på livet?
Det verkar finnas mycket kantkremlor i år, bara att njuta av vad naturen bjuder på..