Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Är helt grön på svamp som inte är kantareller eller taggsvamp, typ, så jag undrar vad detta kan tänkas vara för sopp?
Den var ca ca 15 cm i hatten och inte slemmig eller något.
Den blev lila efter ett tag i köttet då den var bruten men fin i övrigt.
Jag har stekt på den och då blev den mörk, inte som karljohan som jag stekte strax innan.
Ja, den växte i norra Skåne, vid en väg i närheten av en å och vid lövbuskage.
Bra tips från någon? Kan jag äta min stekta svamp? ;)
Ta…mer…
jag har plockat och torkat massor med stenmurklor. Vet ni någon som är intresserad av att köpa? 15 kg i färsk vikt var det innan torkningen.
Finns det ätliga skinnsvampar. Vissa arter kan ju bli rikligt utbredda. Styvskinnet kan ju bli över meterlångt men kan jag tillaga det?
Jag har sett i några av de senaste trådarna och ja för den delen i många trådar här på forumet att man hänvisar till Wikipedia. jag har kollat där några gånger på saker som jag KAN och Vet något om och det är ofta felaktigheter där. Så mitt råd och jag vet att jag får medhåll av en hel del av er att LITA INTE på vad ni läser på Wikipedia.
Jag sökte på pudrad trattskivling och hamnade på Wikipedia. Där fick jag till min förvåning se att den sorteras in under Lepista numera. Precis som blåmusseronen? Vad händer i mykologivärlden egentligen, har trattskivlingen blivit en musseron?
När jag söker på Wikipedia efter hon-shimeji får jag upp följande sida:
http://en.wikipedia.org/wiki/Shimeji
Där står det att hon-shimeji (som väl är samma som talltuvskivling?) finns i östra Asien samt i Sverige. Det låter som ett mycket konstigt utbredningsmönster. Visst borde det väl gå att hitta den även mellan Sverige och östra Asien?
Rensade en svamp som såg ut som trattkantarell. Det var bara en hatt ca 4 cm i diameter och ca 1,5 cm av foten. Då jag klöv hatten och foten reagerade jag på att foten längst ner rodnade en aning, vilket inte trattkantareller brukar göra. Kan trattkantareller rodna? Vad skulle det annars kunna vara?
vad kan detta vara?
Bild 1: Växer i massor i ring i granskog (utan undervegetation) bakom huset. Luktar
“god svamp”
Blid 2: ser ut som goliatmusseron, men det kan det väl ändå inte vara?
Bild 3: tror inte det är samma som bild 2, men de är himla lika (tror jag fick tag i ett rätt så gammalt exemplar…)