Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Kan någon hjälpa med ID?
Hej
Är det någon som har tips på hur man tillagar och äter mottagsvamp?
Funkar det att bara skiva upp och steka som vanligt?
//
Undrar hur länge vit flugsvamp växer så man vet hur länge man behöver oroa sig den. Finns det mycket av den i sthlm-området. Någon som vet?
Hej!
Vi arbetar med ett projekt i skolan där vi ska ta fram en ide för en smartphone app och undrar lite om hur stort intresset skulle va för något sånt. Det vår påhittade app ska kunna göra är att känna igen svampen efter att man tagit en bild på den. Tar man en bild får man upp några förslag på vilken svamp den är lik, och kan då klicka på den som stämmer och får upp information om svampen. Man kan också spara var och när man hittade svampen.
Är det här något ni som ...mer…
Efter skøn tur i jeres store svenske skove iweekenden med mange dejlige spisesvampe fandt vi flere blomkålssvampe, men også denne på foto. Den vejede ca 2.9 kg. Jeg er i tvivl om det er en “smuk koralsvamp” eller blot Koralsvamp, der vel er spidelig.
Jeg forstår, at Smuk Koralsvamp skulle smage bittert. Denne kunne have en anelse bitterhed i sig. Men kanske fordi jeg var i tvivl.
bara stod den där, en blomkålssvamp. Min första jätteglad. Hur ska jag göra iordning den? Den har stått ute 1 dygn på balkongen, gör det något?
Jobbar med ett projekt till systematikkursen vid Umeå universitet. Tittar bl.a på varför gallsopp inte hör till Boletus. I en artikel ur Medicinal mushrooms sägs att ” siderophilous granulation is a characteristic of this species” (ref. till Wolfe 1991). Har försökt hitta någon som undersökt detta beträffande Boletus för att få bekräftelse på att detta är typiskt för gallsopp. Har misslyckats. Finns någon som vet?
En svamp med färg som en manet, dvs vit nästan genomskinlig och blank på ovansidan. Stora glesa skivor, smal fot. Hatten ca 10 cm i diameter och foten ca 5-6 cm hög. Växte på en nerfallen bokgren i bokskog.
Dags för nästa fråga (har letat i gamla trådar men är fortfarande inte klar över svaret…)
Har plockat både tegelsopp och smörsoppar som jag har torkat. Nu har jag sett att man inte rekommenderar torkning av dessa? Varför? Ändrar de smak eller varför är de inte lämpliga till torkning?
Ska man använda dessa torkade soppar på något särskilt sätt? Smula ned som mjöl eller blötlägga innan tillredning?
Mycket tacksam om jag kan få några ? uträtade ;-)