Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
jag bara älskar svamp och när jag var hemma hos min morfar så sa han att han hade en burk med svamp i frysen som min morbror plockat föra sommaren, morfar kom inte riktigt ihåg vad han plcokat men sa att han trodde det var Fårticka. Nu har jag stekt upp svampen och den ser inte alls ut som fårticka (har ätit fårticka förut)och smakar lite rökigt och det är nästan hård eller smulig i konsistensen. Jag har smakat på den, min fråga är nu. Kan det vara en giftsvamp?
Mina egna gissningar:
Bildserie 1:
Vinkremla.
Ingen lukt eller smak. Växer i gräsmark med ek, tall, björk. Klibbig, lite rödfärgad när man drar av hatthuden.
Bildserie 2:
Grönkremla.
Växte i gräsmatta med björk och ek.
Mild smak.
Bildserie 3:
Här är jag s.k. helt säker på Kantkremla.
Men, finns det någon förväxlingssvamp?
Har jag gissat rätt eller finns det fler förslag?
Tacksam för hjälp.
Hej
Har hittat ett flertal exemplar av denna svamp i skogarna strax utanför Göteborg. svampen är väldigt lätt och torr och ca 10 cm hög, köttet är torrt och som en tvättsvamp (“scotch brite”)i konsistensen, ingen direkt särpräglad doft. växer i blandskog/granskog. Ingen hatt utan avslutas rakt och har ibland en springa (se bilden) i ungefär samma bredd som en 5-krona.
Jag har konserverat mycket svamp i glasburkar. Förr i tiden med den typiska metallklämman över lock och gummiring och sedemera även i vanlig glasburk med skruvlock.
Det senare fungerar bra, men man riskerar rost i locket, vilket kan ställa till det ordentligt för både konserv och hälsan.
Nu inhandlade jag ett antal av dessa och måste bara fråga om burken tål det tryck som uppstår inuti?
Man måste ju ta till ordentlig kraft för att kunna stänga?
Och stänga måste man ju innan den ...mer…
Hej,
Plockade massor av Karl-Johan där ett flertal var maskangripna.
I de ex där jag bara såg hålen, eller gångarna efter masken bestämde jag mig för att torka dem ändå.
Om man köper torkad Karl-Johan i Italien är ju den full av “hål”..
Ok, frågan, är detta inte att rekommendera, och är det bara en synvilla att man inte ser maskarna? För så fort jag ser vita maskar, de har ju en svart prick på huvudet så åker svampen i sopen.
Tacksam för era synpunkter!
Den girige..
I onsdags kom jag hem från en kurs i Umeå.Det var den bästa kurs jag har varit på,för jag fick se Goliaten som jag har läst så mycket om här på Svampguiden.Fick även med mej den hem så jag kan visa den för min förening här i Skåne (Snapphanens Mykologiska Vittsjö).Hade min svamp som handbagage i flygplanet.När vi landade i Stockholm o skulle ta våra handbagage så luktade bakre delen av flygplanet skinn.Damen som tog sitt bagage först frågade vad det var som luktade så äckl…mer…
Är trött på att känna mig osäker på denna svamp. Det är bara så svårt att avgöra en sån grej som att den ska lukta mjöl. Jag tycker int att mjöl luktar. Bilden kanske dålig, men skivorna är nedlöpande och sporfärgen brunrosa. Kan någon bekräfta?
Är guiden på gång till Android?
Varför görs allt för iPhone i först? Detta märke är förvisso bra men står endast för 2,5-3% av totala användarantalet i Sverige. Android är lite krångligare men används ändå av 10-15% och ökar markant. Personligen använder jag båda men tycker det är mycket underligt att man unisont utvecklar till den lilla marknaden i först, förekommer troligen bara inom apparnas värld.
Vi flyttade till en villa sent i höstas, efter svampsäsongen, så nu är första gången vi kan se om det finns något på tomten. Och nog verkar det vara fragment av en häxring med nejlikbroskskivlingar.
Men med tanke på förväxlingsriskerna skulle jag vilja få dem identifierade “på plats” av någon som är säker på den. Undrar om någon av grannarna… Hm.
Hej!
Kanon-app till iphone. Det skulle dock vara toppen om i första hand rapportdelen, i andra hand forumdelen var integrerad. Finns det några sådana planer?