Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag kollar upp en ekdunge som jag gjorde en hel del fynd i förra året.
Tyvärr så räcker inte svampkunskapen så långt, varken då eller nu:( Så, här kommer en första frågesvamp:
Jag tycker att den stämmer in på Ekspindling.
Några kommentarer?
Förutom allmänna kännetecken så luktade den verkligen illa, ungefär som unken och möglig gammal källare.
När den var nyplockad (bildserie 1)så var kanten på det lilla ex. ljust violett.
Bildserie 1
Äntligen börjar det hända saker och ting i västra Stockholm. Det finns gott om snöbollschampinjoner och ängschampinjoner på ängarna där inte gräsklipparna hinner före. Men skogssvamparna lyser än så länge med sin frånvaro.
Nu har lavtallhedarna kring Mora börjat blomma! Hittade många intressanta saker idag, bl a Cortinarius anomalellus (inget sv. namn), tidigare bara funnen på 3 lokaler i landet.
En liten söt svamp som liknar C. anomalus, björkspindling, men velum är rödbrunt och sporerna betydligt större och elliptiska.
HIttade denna Amanita, av allt att döma virosa, i ren tallmiljö, sandig hed med renlav. Har någon annan sett den i den miljön?
Lär hända en hel del spännande utanför Stockholm nästa helg, program hittas i länken.
Vill gärna plocka tallsopp men får tydligen inte tag på rätt sorts svamp! Har läst att den inte mörknar vid tillagning men de ex jag fått tag i gör det. Vilka kännetecken ska jag titta efter för att få rätt svamp? Gillar nämligen inte svamp som blir mörk vid tillagning!
Hittade en länk med lite fina bilder och lägesrapport från Norge.
Jag gick ut och skulle kika lite på svamparna i hagarna. Det verkligen kryllar av svampar! Det måste vara ett otroligt bra år iår. Först går jag och kikar till den violetta fingersvampar och upptäcker åtta nya inom ca 30 m2. Är det samma mycel? eller flera? Sen går jag till de håriga jordtungorna och upptäcker 100-tals och åter fler… Kanske på en yta av 50m2. Nu vet jag ju att det finns två arter där (T.hirsutum o T.walteri) Men är det fler mycel eller ett? Hur räknas svamp ?...mer…
Visst är detta ett fantastiskt forum!
IBLAND frågar man om vilken svamp man har sett (utan bild).
IBLAND vill man ha svar direkt, med bild (dem tillhör jag ofta).
IBLAND frågar man om ... osv.
Tack till både dessa blåa stjärnor och till andra kunniga på forumet!
Undertecknad har ofta inventerat växter och fåglar. Det jag minns mest därifrån är denna fruktgivande konversation mellan olika kunniga och erfarna människor.
DÄRFÖR:
Tack Micke för denna möjlighet på Svampforum!
Här ...mer…
Att det är ‘violgubbsår’ har konstaterats. Kan meddela fynd i Östergötland, norr om Norrköping i Kolmårdsskogarna.
Dessutom har jag aldrig hittat så mycket gallsopp som tidigare år. Men det är i sydöstra Närke.
Känns det som?