Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Idag blev det bara en kort ensamvandring med besök hos trollskäggen, uppföljning av ’myxomycetutveckling’, svampplockning till lunchen – och en koll av en favoritsvamp i ”bästa skogen”. Den brukar visa sig i september, men det finns en där redan nu.
Den som är säker på vad mina bilder föreställer kan väl vila på hanen.
Mitt i den dåliga, första bilden finns den – inte lätt att se om man inte vet hur och var den brukar växa.
Bild 2 på närmare håll – med mm-skala. ...mer…
Det blir den 6/9 på svampens dag.
Vi ska vara vid Kolarbyn i Skinnskatteberg som förra året.
Det finns några bäddplatser kvr i Kolarkoja för den son bestämmer sig idag.
Intresserade hör av sig till mig för att få inbjudan.
tina_nordberg@hotmail.com
Sedan förra året har jag en stor burk med torkade bitar av stolt fjällskivling. Tänkte jag skulle göra nå‘t gott av den till min födelsedag på torsdag.
Så, vad rekommenderar ni? Det rör sig alltså om torkade bitar - inget annat. Bitarna är ungefär som sockerbitar i storlek.
Kunde passa att göra en sås eller stuvning, eller smörsteka, men kanske inte som “huvudrätt” i sig, utan snarare som tillbehör till… tja… vaddå? En biff? Renskav? Fisk? Bara göra en svampsås till pa…mer…
Någon kan hjälpa mig med denna Ramaria? Granskog, i häxring på marken. Sollerön.
Bild 2: Vad denna lilla godbit är vet ju alla? Först inkomna rätta svaret öppnas.
I övrigt fanns i skogen Cortinarius solis-occasus (solnedgångsspindling), C. fervidus (eldkanelspindling) och C. patibilis (känslig spindling) (namnen är mina egna, då dom kanske inte har populärnamn).
Dessa växte på en murken trädstam som troligtvis var en björk. Jag tror att det är ostronmussling men det är en ganska ny art för mig. Tycker färgen är för ljus och några hade för långa fötter. sen är det väl lite väl tidigt också?
Kan borsten vid fotbasen finnas på flera arter?
kan tilläggas att köttet var rätt segt.
I söndags var jag i Uppsala (Gåvsta) och plockade 2 kg kantareller. Blev varnad för fästingar men eftersom jag är från Umeå tog jag inte detta på allvar. Nu har jag hittat 2 st otäcka pyttesmå fästingar på kroppen fy så hemskt. Plockade i shorts och linne. Fick också med mig ca 10 st kantisar som var angripen av småmask, är det vanligt?