Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Svamp är gott och jag äter svamp nästan varje dag, men man är ju tvungen äta annat också.
En tråd med tips på god E fri mat Kanske?
Jag kan börja med en smakförstärkare som är E fri. Ajvar relish. Det är en puré av paprika och aubergin mm. Supergod att använda i sopper, såser, grytor, mm.
Mot kvällningen drog vi nån mil norr om Hofors på skogsvägar och helt plötsligt dök den lilla krabaten upp. Kan den blivit övergiven av sin mamma eller vad? Den kom så nära som en meter ifrån mig, tittade i bilen och liksom sökte sällskap och ingenting hade jag att ge den. När vi till slut åkte sprang den efter bilen, hoppas att den inte blir överkörd med sitt betende.
Hej!
Jag har varit ute vid flera tillfällen de senaste veckorna i områden runt Göteborg på jakt efter topp- och stenmurklor. Dock inte hittat en enda, trots i mina ögon bra förutsättningar. Jag ser inte några rapporter från de här landsändarna senaste veckan heller. Är det möjligen så att säsongen är över, eller har dom kanske torkat inne i år?
MVH, Janne
På spillning från älg, flera skålsvampar några håriga och några utan hår, samt bläcksvamp.
Den håriga gissar jag på cheilymenia stercorea
Svart vårskål ser man på nästan varje murken,mossbevuxen granlåga eller stubbe,hittade tre även på murken björkgren.Räknade 45 st. på den här lågan.
Orange legeskål finns gott om också, men det här var intressant,växer under barken på en murken rönngren.
Inte kunde låta bli och tog en bild på den har klibbtickan.
De två senaste somrarna har jag haft lyckan att hitta ett antal blomkålssvampar, som ju har en mycket speciell sprodhet i köttet.
De senaste dagarna har jag för första gången i mitt liv hittat stenmurklor. När jag rensade dem tyckte jag att de kändes precis som blomkålssvamparna - väldrigt spröda och lätta att bryta sönder.
Fråga 1. Är murklor och blomkålssvamp “släkt”?
Fråga 2. Nu har jag förvällt murklorna i rikligt med vatten 2x20 minuter och dessutom spolat av den efter v…mer…
på stenmurklan och den bleka varianten ?
Hittade en del ljusa murklor idag i gallrad granskog, ingen störd mark utan de växte i barrmattan.
I Bo Nylens bok står det att hattkanten är fri från foten samt att den är bredast uppåt mot mössan. De här ex. hade just inga fötter, vad tror ni att det är för art ?
Och så årets första huggorm, VARNING för bilden till de som ogillar dem.
Hur kan vi vända på detta…?