Forum – Frågor och svar om svamp!

Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det

OBS! Ät aldrig en svamp som du själv inte 100% säkert vet är en matsvamp!

Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:

  • Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  • De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är godkänt av en verifierat svampkunnig medlem, vilket ger dig en extra säkerhet i bedömningen av svaret.
  1. Frågor och svar måste följa forumreglerna.
  2. Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  3. De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
  4. Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
  5. Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
  6. Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
  7. Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
  8. Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
0 517 visningar
5 svar

Kombinera svampoch fiske.

gunhild i Kåddis

21 dec 2008 kl. 10:00

Fick tankar av en annans insändare om fiske. Jag har gjort fina svampfynd när jag fiskat. När man smyger efter bäcken och lagt ut sin krok och väntar på hugget av storöringen, tittar man sig omkring i naturen. En gång stod jag mitt i en massa kantareller (fiskeväskan full)en annan gång hittade jag grantaggsvamp och sillkremla (jättegoda stuvade till fiskrätter). Fuktig mark med blandad löv och barrskog är fina marker för svampar av olika slag inte minst tickor. Fisk/fiske och svam…mer…

0 381 visningar
8 svar

Vinterskivling

klas jaederfeldt

22 dec 2008 kl. 14:37

eller Vinternagelskivling, satt och läste i den maffiga boken Funga Nordica (alla nordens skivlingar) och upptäkte att man skilde på ifall svampen växer på Sälg och Populusarter och i fall den finns på annan ved.

på sälg o asp (kollade och bild idag) lite slämmigare samt att den har större sporer
Flammulina elastica (Lasch)Redhead &Pedersen (F.velutipes (Curtis:fr.)P.Karst.f.longispora Bas)

andra lövträd, och med mindre sporer Flammulina velutipes(Curtis:Fr.)P.Karst.var.veluti…mer…

0 525 visningar
0 svar

Sammetsöra ??

gunhild i Kåddis

22 dec 2008 kl. 18:45

Är det pga sitt utseende dom heter sammetsöron? Här kan man ju nästan ana hörselgången, i alla fall med lite fantasi eller vad tycker ni?

0 289 visningar
2 svar

Gamla ostronmusslingar?

ES

22 dec 2008 kl. 16:29

Hej, hittade dessa i Sthlmstrakten idag, visst är det ostronmusslingar? smakar de ok trots att de blivit lite gulbruna vid foten?, de är väldigt vita och fina i köttet annars.

0 296 visningar
5 svar

Nu vänder det!

Hans v E

21 dec 2008 kl. 12:04

NU! (12:04)

0 236 visningar
3 svar

Slemsvamp?

Mats Björkqvist

21 dec 2008 kl. 21:53

Går det att säga nåt om denna slemklump som växte på en stock i Uppland? /Mats

0 238 visningar
3 svar

I tomtekorgen

Tina Nordberg Kolsva

21 dec 2008 kl. 23:31

Kände ni igen något av tomtens skörd ?

0 505 visningar
8 svar

Döda träd.

svampstaff

21 dec 2008 kl. 21:13

Fast ändå inte.

0 240 visningar
2 svar

Och några tickor.

svampstaff

21 dec 2008 kl. 21:20

Massor av gamla svaveltickor tro?Den första alltså.

0 395 visningar
4 svar

Svampbok igen !!

"JAS" Helsingborg

21 dec 2008 kl. 20:07

Jag sitter och läser en nyinförskaffad svampbok. Våra vanligaste SVAMPAR ” en bestämningsbok”. Av Henning Knudsen. Är det fler än jag som har den, dum fråga så klart det är, vad har ni för åsikt om den. Min är positiv så här långt, har halva kvar att läsa.

0 298 visningar
3 svar

Ticka i barrskog

Mats Björkqvist

21 dec 2008 kl. 21:34

Denna växte på en liggande död trädstam.
Har fått förslag på klibbticka, Fomitopsis pinicola, men jag är osäker. /Mats

0 1673 visningar
30 svar

Ticka?

Robban O-hamn

20 dec 2008 kl. 14:34

Brist på tid så jag tog en sväng nedre trädgården, har inte varit
där på säkert 5-6 mån. Misstänkte att det kunde ha hänt något på plommon veden jag tog ner i Mars-April i år. Hittade denna ticka
men vad är det? Tycker det är svårt med tickor. En art kan ju se ut på tusen olika sätt.

0 733 visningar
0 svar

Recept.

"JAS" Helsingborg

21 dec 2008 kl. 20:24

Har ni denna länk Taffel.se
Massor med god mat och mycket vegetariskt. Länken nedan går till nedanstående recept men där finns lite annat att läsa oxå. Det här skall jag prova i höst, var så säkra.
läsa. http://matgasten.taffel.se/tag/svamplagning/
Syrad fårticka
RECEPTMAKARE: TOMAS LARSSON
Tid:  25 minuter + en veckas syrning
• Tvåliters glasburk, gummiring, plastlock, liten glasburk.
• 1 kg fårticka (rensad)
• 250 g morot
• 250 g gul lök
22 g salt utan jod (är 1,5 ...mer…

0 282 visningar
0 svar

Nyttigt julbord idag:)

svampstaff

21 dec 2008 kl. 20:18

Ja vad säger man?

0 613 visningar
9 svar

Tina/ Birgitta D/ recept

"JAS" Helsingborg

20 dec 2008 kl. 16:52

Jaha tjejer, nu har jag gjort 2 formar med Romanescogratäng med Goliat ( jag hade 4 skedar goliatmjöl och inget Kj mjöl) och så 2 formar grönkålslåda med Kj. Skall avnjutas den 23, då har vi julafton hos mig, då är det upp till bevis, jag återkommer så klart med ett omdöme. Den 24 är barnen med f.d. sambo hos mormor. Jag har hållit på i 6 tim. nu. Era rätter + 2st. Janssons 1st. kräftströmming, 1 st. senapsströmming och diskat städat och klart. nu blir det en öl och rygglä...mer…

0 317 visningar
3 svar

JAS

BirgittaD

21 dec 2008 kl. 17:50

Nu är Anna-Lenas brysselkål i saffransgrädde inlagt. Det är lätt att göra.

0 6929 visningar
16 svar

Bildas gift vid uppvärmning 2a gången?

Matilda

19 dec 2008 kl. 11:20

Hej,
vet inte riktigt om denna fråga passar här men eftersom jag fått så bra svar förut från er kunniga besökare/experter så chansar jag.

Jag har märkt att jag får ont i magen av maträtter med champinjoner när rätten värms på DAGEN EFTER. Alltså inte då champinjonerna är färska eller nylagade, utan dagen efter. Trots nedkylning av maten enligt konstens alla regler.

Så min fråga, är det känt att något bildas efter ett dygn eller så i denna svamp, som kan orsaka magprobl…mer…

0 282 visningar
3 svar

Tänkvärt om Skogen

Hanzzon

21 dec 2008 kl. 09:42

0 301 visningar
2 svar

Vita skålar

Tina Nordberg Kolsva

20 dec 2008 kl. 16:39

på ganska torr kaprifol.Förhållandevis stora dryga 2 mm. Jag har ingen idè.
Har ni?

0 280 visningar
0 svar

Före och efter...

gunhild i Kåddis

21 dec 2008 kl. 11:58

den välsignade snön som kom i natt. Nu är det inte längre halt. Solen skiner, det är minus två och härligt promenadväder.

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone