Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Om man nu har hittat en strävsopp, med fjäll i någon lagom ljusbrun - svart färgton (hela skalan verkar ju finnas), men inte lyckas få kläm på exakt vilken av dem man har hittat, är det då säkert att man kan äta den och att den smakar OK?
Vi har två som vi har torkat. Båda mörknade i köttet. De var båda ganska sandfärgade/orangea på hatten. Den ena hade mörka fjäll, den andra mellanbruna, ungefär i hattfärgen. Den sistnämnda hade en uthängande kant på hattskinnet, som l…mer…
Hej! har varit ute och plockat en bunt olika soppar. strävsoppar några smörsoppar och några KJ. Sen har jag några som ser ut som KJ ungefär men är ljusare, ganska lång fot som är marginellt tjockare nertill. Kan det vara KJ ändå? blandskog, mossa. ngt brunfärgad under hattskinnet. verkar inte blåna. gröna rör. litet överhäng på skinnet som är hyfsat lätt att dra loss…
Känner någon till om det finns någon liten GPS, eller liknande, som man kan ha i skogen och som talar om för en var man är och hur man kommer därifrån om man har gått vilse?
står och tittar på min röra av soppar i stekpannan och förundras som alltid över vilken mosaik av färger det blir. Vilka är det som blir mörkbruna och vilka behåller sin vita färg? nån som vet? hur lång tid brukar det ta för er att förvälla säg en liter i sockerbits-stora bitar? när de är hyfsat torra.
jag har en bok som heter “svampar” av Edmund Garnweidner, med svensk bearbetning av Stig Jacobsson, 414 svamparter i färg, från mitten av 80-talet. funkar den? nån som vet om det finns helknasiga saker i den? Tycker den är tydlig och bra…
Jag känner igen kantareller, soppar, taggsvamp och murklor men skogen är ju full av en massa annan svamp! Jag vill testa ngt nytt, utan att bli förgiftad förstås, vad ska jag testa: kremlor, riskor, vaxskivlingar?? Finns det några särskilt enkla matsvampar som jag kan våga mig på??
I mitt tidigare inlägg med bilder som jag trodde var eld eller djävulsopp har jag kommit fram till att det måste vara blodsopp jag hittat.