Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag har idag gjort en skörd av sandsopp, aspsopp, KJ och smörsopp. Jag tänkte torka dem och undrar om ni tror det kan vara en god idé att torka dem i varmluftsugn på förslagsvis 40 grader? Hur länge får jag räkna med att det tar?
Samt, i vilken utsträckning skulle ni blanda dessa sorter?
Tacksam för alla råd.
Hej!
Jag har plockat svamp sedan jag var liten, men har alltid hållt mig till ett begränsat antal sorter och aldrig vågat prova några andra. Har väl aldrig haft någon svampkunnig att fråga, och att experimentera själv har aldrig varit min grej.
Jag har plockat olika soppar, kantareller och trattisar. Har även plockat taggsvamp men tyckte inte smaken var nåt vidare så de plockar jag inte längre.
Har ni något tips på en bra nybörjarsvamp? En som är lätt att känna igen, som man in…mer…
Hej,
Jag hittade en svamp som jag aldrig sett förut. Tyvärr har jag inget foto. Svampen var helt täckt av något vitt slemmigt. Såg ut som vitt mögel. Foten var förvriden. Hatten var liten, ungefär lika bred som foten.
Hittade ca 10 st i ett dike på en mörk fuktig stig. Vad kan det vara?
Sommarsoppen som jag lovade att ni kunde äta kanske var rotsopp i stället. Den är inte heller giftig, men oätlig p.g.a. den bittra smaken. Så ät den inte!
Tack! Det är underbart att få se alla dessa ljuvliga bilder som ni skickar upp på svampar :))))
Gör så här istället för att gå in i varje ämne o säga det för det är sånt ös här nu, härligt!
Hej!
Jag förstår ju att detta kan vara en “känslig” fråga.
Men jag är nyflyttad till Ängelholm och har inte hittat några bra svampställen än.
Finns det någon som vill dela med sig litegrann eller hinta om var jag kan börja. Jag är ingen storplockare men en naturvän och gillar att försöka kombinera.
Då jag inte har sådan lokalkännedom är det svårt att börja.
Väldigt tacksam för hjälp eller tips,
Mvh Anna
Har tittat på bilderna här på svampguiden och enligt beskrivningen av gallsopp är den bara “lite mörkare” i ådernätet. På bilderna tycker jag dock de ser lika mörka/ljusa ut.
Hur skiljer man bäst på dem?
Skickar en bild på några rackare jag plockade. Tyvärr orkade jag inte rensa dom när jag kom hem och sen glömde jag dom ett dygn så dom är inte lika fina längre.
jag har plockat en del KJ och sandsopp som jag håller på att torka. lägger tunna skivor av svampen på tidningar som jag lägger luftigt. funderar bara hur hårda dessa svampar blir och när de kan anses färdigtorkade?? mina blir torra men böjliga, typ som ett papper?? inte smulbara som mina trattkantareller brukar bli? ska jag torka dem längre eller vad?? hur länge brukar ni tidningspapperstorkare torka era soppar? tips?
Namnet ramlade bort
Hej!
Finns det någon chans att finna svamp i Jämtland nu och runt 12-15 september? Isåfall var, har någon några tips och vilka svampar kan man hitta?
Tacksam för svar!
Har hört att om man torkar sandsopp så ska den bli god och ev påminna om någon annan svamp till smaken,men vilken i sådana fall??
Jag har alltid varit en så kantarellplockare men nu i år när det är så mycket Karl-Johan har jag även plockat lite sån. Är dock lite nybörjare så jag undrar, ska man ta bort rören på undersidan av hatten eller använder man hela svampen?
Getter i all ära men getungarna är helt odrägliga just nu. Man kan ju varken rensa svamp eller bär på altanen utan att ha dem krypande i ansiktet samt på händer och fötter! De far ju fram likt flygande steklar!
Till alla som hittar så mycket karljohan
Är det någon skillnad i smaken på
dessa “Kallar”
B. edulis -stensopp
B. reticulatus - finluden stensopp
B. pinophilus -rödbrun stensopp