Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hejsan
Jag är en helt novis nybörjare på detta med svamp. Började att plocka kantareller förra säsongen och blev helt fast. Snacka om adrenalin kick när det lyser gult på marken !!!! Nu vill jag absolut vidga mina obefintliga kunskaper om svampar mej jag känner mej så osäker för jag menar hur många gånger ser verkligen svampen i skogen ut som den på bilden i boken?? Aldrig om du frågar mej=(
Nu till min lilla fråga
_ Finns det någon här på forumet som kan svara mej hur lång…mer…
från idag.
Vad är det för svamp som doftar så starkt av lakrits men inte hade någon utpräglad smak.Ljus hatt med en dragning åt turkos, skivor i samma färg och de växte vid sidan av en gammal väg , under gran, i gräs ?
Och vad är det för ticka som går i ljust lila, på granstubbe?
Den 3:dje är väl rödbandad spindelskivling ?
Den här soppen växte med bok i en park. Ljusbrun hatt, bitvis uppsprucken i rutmönster, 20 cm i diameter och mycket fast i köttet. Rören smutsgula, tydligt urnupna med små kantiga mynningar. Foten 7 cm hög, oregelbundet formad, mycket bred högst upp och kraftigt avsmalnande. Den nästintill stenhårda foten är citrongul högst upp, övergående i rödbrunt mot mitten, och med kraftigt ådernät. Inga tendenser till att vare sig kött eller rör skulle blåna. Smakar “neutralt”, inget bi…mer…
De här fina svamparna hittade jag i långt gräs vid en lind intill motionsspåter i Rydskogen. Tycker den borde vara en Clitocybe av något slag. Men hittar ingan som har en så tvärt avsmalnande fot.
Behöver hjälp med den.
Vi var i skogen igår och hittade några gula ‘prickar’, kantareller som var så sma att man just kunde identifiera dem. Vi undrar hur mycket tid det tar för dem att bli tillräckligt stora för att plocka: 1 - 2 dagar eller snarare 1 eller 2 veckor?
Hej,
Har aldrig vågat plocka champinjoner tidigare, men idag hittade jag ett jätteställe på en åker där det växte ärter och tänkte pröva lyckan.
Jag är nästan hel tsäker på att det rör sig om ängschampinjoner, men skulle uppskatta om någon hade lust att kasta ett öga på bilden och eventuellt bekräfta detta.
Tack på förhand.
Måste påpeka att mina fjällmusslingar i tråden ” en kort, målinriktad tur
bodde bl.a. på synnerligen levande, 4 cm grovt skogstry med massor av “bär” och på levande “grön” hassel. I ekologisk katalog står: “Murkna, ofta liggande, stammar o grenar av lövträd, helst asp o rönn.”
Har ngn en aning om hur det brukar vara?
Plockade ca fem liter kantareller på en halvtimme. Rensade i ca två timmar. Imorgon ska jag bjuda barn och barnbarn på älgköttbullar med kantarellsås, egenodlad potatis, egen sallat,egna tomater .
Till efterrätt äter vi smultron med gräddglass och egna vindruvor,
Hej på dig. Hur kommer det sig att denna fluga är så ovanlig när det finns så mycket plattickor med gallbildningar i hela landet. Har du någon aning om det? Jag har ju läst lite av dina/era inlägg här om dem men inte varit med helt ut.