Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Tänkte att jag tar hundarna på en promenad och kollar efter kantareller, då jag hittade ett gäng förra veckan.
Hann knappt in i skogen förens han stod där.
Jättefin och grann. Och stor.
Och knappt maskäten heller.
Han hamnade i min svampkorg, Karl Johansvampen där.
Efter ett tag så hittade jag en till, så karl Johan är på G. :-)
Härom veckan hittad jag två fina ex. av kungschampinjon.
De växte under samma gran med några meters mellanrum.
För ett par år sedan diskuterade vi på guiden huruvida det fanns rodnande kungschampinjon och jag fick svaret att den rodnande varianten inte är en egen art.
Nu återkom en rodnande variant på samma fyndplats. Men det andra exemplaret var def. INTE rodnande!
Jag undrar nu om de kan vara fruktkroppar ur samma rotsystem, eller om varianer av fruktkroppar kan vara antingen rodn…mer…
har så landat i sverige. tänkte ut och kika efter skogshallon här i småland i morgon. någon som har plockat några eller gjort några observationer ?
Här i trakten finns nog ingen ätbar svamp alls, men tillbehören växer till sig. På de stora Rocoto-plantorna (Capsicum pubescens från Anderna i Bolivia/Peru) som fick flytta ut när de värsta frosterna upphört och löven på björkarna ovanför nått skyddande dimensioner, börjar nu frukterna mogna. De största är c. 6 cm långa och blir inte större - men “mognare”! Bild 1 visar frukter, en snart ätfärdig. Starka, goda! De som provat vet!Bild 2 visar resultatet av ett måhända b…mer…
gick till hallandsåsen. Det börjar bli lite fart på den vedlevande svampen ivarjefall, i övrigt var det riktigt skralt. Inga soppar så långt ögat kan nå på mina “tidiga ställen.
Hittade den här på ängsmark (bild 2och3), växte på en icke definerbar mocka. Tror det är någon broskskivling, kanske ringbroskskivling. Någon * som vet??
Börjar bli lite fuktigt nu så kanske kanske, snart.
Äntligen fick jag lön för mödan. Är nyss hemkommen med 5 l kantareller av på forumet onämdbar kulör. Men jag kan säga så mycket som att de inte var blåa. Dessa plockades vid en mosskant strax utanför Sala, med åtskilliga mygg och bromsbett som följd, vilket det var värt.