Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
I dag var jag ute på den näst sista svampexkursionen innan avresan på måndag till Madeira. Jag plockade 4,5 kg trattkantareller varav de flesta var stela som finnar av frosten. Till min stora förvåning och glädje dök det upp ett par hekto rödgul trumpetsvamp bland trattisarna.
Till middag blev det således stekta fjärilskotletter med stekta bananer. Som tillbehör var naturligtvis mina trumpetsvampar klockrena. Med stor omsorg förvälldes dessa och stektes i smör för att förgyll…mer…
...börjar nu titta upp och säger “hej Bengt, nu kör vi igång”. Snacka om lycka!
Då det finns botaniskt kunnigt folk här och då jag inte får artportalen att fungera något vidare tänkte jag bara säga att jag hittade riddarsporre, Consolida regalis, i utkanten av Tornby i Linköping, på ruderatmark (i vägkanten).
Den verkar vara sällsynt. Av värde att rapporteras?
Nu finns en användarmanual till Artportalen utlagd på Artportalens hemsida:
http://www.artportalen.se/plants/anvandarhandledning.pdf
Den tryckta versionen som bifogades i nya numret av SMT och Sporaden innehåller fler svampexempel, i övrigt är manualerna identiska.
Vad ska jag göra med mina gröna pepparfrukter? Finns det någon som har något bra recept på inläggning så vore jag tacksam
Får ägna mig åt detta då det är totalt tomt på svamp i mina trakter Gullspång
Ett stort tack till alla som har delat med sig av naturbilder o inlägg o förgyllt min “torra” vardag Imorgon är det lovat regn
Jag har gått till skogen och letat svamp några gånger det här året nu utan att ha haft någon större tur. Idag var det likadant. Men på väg till skogen fann jag en liten tegelsopp som nu hänger på tork i en lina. Jag var ofta med min mamma och mormor i skogen när jag var mindre och har inte varit så mycket i skogen sen dess. Jag flyttade hemifrån förra året till en annan del av Stockholm än den jag vuxit upp i och nu börjar jag komma tillbaka till saker jag uppskattade som barn ...mer…
Nå´n ringde och tipsade mig om att titta på “Allsång på skansen” i kväll. Tittar inte på dylikt i normalfall. Men nu skulle tydligen Burken, Little Gerhard och bl.a. Rock-Ragge vara med och då var det läge att kolla gamla bekanta från Huvudsta. Så dyker han då upp, grabben från Piteå eller om det var Boden….. vet det fan, men som han sjunger. Han gjorde Amazing Grace som ingen gjort efter Elvis. Jag bara njöt.
Skriver eftersom jag vet att det finns en hel del musikintresserade h…mer…
Jättebjörnloka eller Jätteloka det finns ett fint bestånd av den i Järna, de fyller ett område på 15 x 35 m, växtens saft på huden ihop med solsken ger brännblåsor .
Det är jag som är skyldig till att växterna finns där, jag hade förr bikupor på samma ställe och just när lokan blommar finns det inte så mycket för bina att flyga på och samla honung ifrån i Sthlmsområdet,
Så jag planterade för ca 15 år sedan en planta och spridde ut frön, plantan dog och inget hände….mer…
Så här blev blek ostronmussling.
Ingridienser:
Blek ostronmussling, en liten tegelröd björksopp, en liten aspsopp, från gräsmattan en karljohan, en grönkremla. Vitlöksklyfta, 1/2 gul lök, bacon, två ägg, salt vitpeppar, prästost, vitt vin.
En vitlöksklyfta och en halv gul lök steks i blandning av margarin och olivolja, lägg i svampen låt puttra en god stund, slå i 1/2 dl. vitt vin, låt vinet koka in, stek upp bacon och blanda i svampen, rör ned ägg, skiva över ost och grädd…mer…
Första gången jag anträffar denna rara champinjonen .
Anträffades i granskog.
Klicka helt kostnadsfritt för att rädda gammelskog via ikonen vänster om forumet.
Klicka på!