Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Välkomna till Vindelns folkhögskola torsdag 28 juni kl. 18.00
Elisabeth Båht informerar om universitetets svamputbildningar och ni får veta hur man utbildar sig till svampkonsulent.
Vi berättar om Umeå Mykologiska Förening och ni får se det nya höstprogrammet med de utflykter som planeras.
Ni får också prova på papperstillverkning av svamp (tickor) och se hur man färgar garn med svamp, och vi visar färdiga alster som tillverkats av färgat ullgarn.
En utställning av tickor har ...mer…
Kan det vara möjligt nu ?
Jag var inte ute på någon svampsökartur utan för att plocka lite blomster och smultron och till min förvåning stod en stor
kremla efter byvägen.
Grönvit, klibbig men tyvärr redan förstörd av insekter. Hatten var som ett kaffefat i storlek och foten grov, kanske 5 - 7 cm hög.
Ja , jag vet inte ?
Sitter och tittar på några bilder från idag och ser att på tallgrenen sitter två små gula svampar, kan det vara nån ” spiksvamp ” och ett foto av de små som växer i barrmattan överallt, barrbroskskivling kanske ?
Om det luktade rutten kål hade jag svårt att avgöra för mina händer doftade av smultron, betydligt trevligare.
Kan de vara början på rodnande hartryffel, vet att jag förra året hittade en sådan på ungefär samma plats. Den var hård när jag bröt itu den och de små var vitaktiga den större hade en rödaktig färgton ?
Strax bredvid var de en stor ansamling av klubbmurkling som lyste så grant.
Och på två ställen observerade jag små kantareller för tidiga att plocka med det var många. de bådar gott !
Hittade idag ett tjugotal små gula kantareller. Plockade en del för att ha vid övningar med min kantarellhund. När vi övar ger hunden skall när han hittar en kantarell men när det är allvar av händer det att han i stället äter upp kantarellen. Har någon ett förslag hur vi ska få bort den ovanan? Annars verkar han ha ett otroligt luktsinne både för kantareller och svart trumpetsvamp.
Midsommaraftonen är räddad. Hittade 4st små kantareller strax norr om Sala i eftermiddags.
Nu blir det gult i skogarna:
I Finland verkar deras motsvarighet till Jordbruksverket jobba aktivt med svamp. Hittade länkade sida då jag sökte efter stenmurklor.
http://www.mmm.fi/sv/index/Naturresurssektor/nyheter/070611_tuoksuvalmuska.html
hittade i helgen några riktigt tydligt violetttonade bruna musslingar på murken stam av björk.
De växte som muslingar och hade väldigt likartade färgnyanser som blåmusseron.
Vill minnas att jag i vintras fick liknande bedömda till mjukmussling.
De växte på rönn och var något mindre och även diskretare violetta toner, kan det vara så att mjukmussling “blånar” med ålder och storlek, alt. fuktigare väöderlek o värme?
Är den ätlig?
Jag undrar efter namnet på den mycket illaluktande svamp som snart kommer att komma upp runt vår husknut och förpesta luften för oss. På vissa ställen kallas den även falsk penis p g a sitt utseende.Önskar vetabåde svenskt och latinskt namn.
Hann idag mellan skurarna med 2 svamppromenader.
Nr 1 Etapp 22 på Sörmlandsleden med start från Hälleforsnäshållet. Ett ställe under granarna visade ett antal små gula kantareller.
Nr 2. Utkanten av Flen. På mina vanliga ställen för bleka kantareller börjar det nu komma en hel del. Plockade ett 15-tal ganska stora (ca 20 g styck). Tyvärr mycket sniglar också. Om cirka en vecka tror jag att jag kan få ihop en hel del.
Att äta giftiga svampar säger som sig självt att det ska man inte göra. Men….
1. Exempelvis tar jag en gifthättig eller flugsvamp i handen och sedan slänger den. Då är det väl ingen fara? Var går gränserna?
2. Säg att det kommer giftsvampar bland mina matsvampar i en svampkorg ett par timmar innan jag går igenom min skörd när jag kommer hem, hur farligt är det?
John