Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Vad är det som gör att vissa arter knappt hinner komma upp innan de är kraftigt larvangripna? Det kan ju inte ha att göra med densiteten i själva fruktkroppen, vilket är lätt att tro när man hittar en halvt uppäten blodriska eller kremla. Både fårticka och blek taggsvamp med flera arter drabbas oftare av dessa kräk än kantarellerna.
Hemkommen efter två och en halv timma i skogen och inte står de ” som spön i backen ” presis. Några ex av olika soppar varav jag undrar, den ljusa med beige/blå hatthud vad är det ?
Tre l kantareller ca och två blek taggsvamp och lika många av gul kremla.
Men det var gott med kaffe sittande på en sten i skogen.
Mot rensningen.
I dag kommer dom på posten! Är så nyfiken hur dom smakar så jag beställde hem torkade.
Att stuva och äta på varma mackor, är det ok?
Eller har någon bättre förslag?
Tre oätliga eller giftiga skivlingar, en liten röd flugsvamp och några kantareller.
Den första , gula, växte på en ikullfallen gammal björk. De i mitten i gräs och de små bruna i en bäckravin med mossa, växte på rötterna av en gran.
Utifall att ni vill ha något att fundera på, själv har jag ingen aning.
Hörde också att de varnade för oväder söderöver !
Jag vill tipsa om tidningen Natur & Trädgård. En mycket välskriven och läsvärd tidning som skriver om trädgårdsskötsel och natur. I nästa varje nummer finns det ett reportage om svamp, på senare tid bland annat om tryffeljakt på Gotland, stolt fjällskivling och vårmusseron.
Jag vill också berätta att det just nu är möjligt att få ett helt kostnadsfritt “prova på” nummer, besök hemsidan för mer info: http://www.naturochtradgard.se/erbjudanden.html
För att läsa mer om vil…mer…
Jösses, jag genade över ett nyss avverkat hygge (någon enstaka tall kvar bara och en massa ris att kliva över), fick lov att stanna ock pusta lite och där mitt på hygget stog den!
En kanonfin stensopp! Kunde lika gärna klivit på den. Men nu är den en god portion soppa i min mage….
I Norra Västerdalarna om någon undrar
Klas, vilken art syftar du på?
Ett Vilhelminafynd från förra veckan, som jag skulle kalla Lepista multiformis (nordlig trattskivling) om jag vill göra det lätt för mig, men jag funderar på om Lepista ovispora (knipptrattskivling) rentav kan vara samma art?
Den sistnämnda påstås vara vanlig i södra Sverige enligt Ekologiska katalogen, men det finns väldigt få bilder av arten.
Därför undrar jag om någon möjligen känner till Lepista ovispora, och kan säga om arten på min bild liknar den?
att en skog är kalkrik/kalkfattig
och vad menas med bördig/mager?
Gäller gran och tallskog för min del.