Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
tycker det verkar intressant med färgning, och skulle gärna vilja veta lite mer om denna sysselsättning.
vilka nyanser blir det av vilka svampar?
vilken mängd svamp behövs för att färga?
mvh
Nybörjare med svampar, dock så hittade jag några svampar som jag tror är rökmusseroner, dock har jag inte kunnat, hitta någon information om de är ätbara :( :) ...
Någon vänlig själ som ahr kunskap om detta?
ja, att bestämma på ett foto var inte så enkelt som jag trodde, dels så har man inte riktigt hum om storleken, dels vet man ju inte hur skogen ser ut, upgiften var att den växte vid en gran, men visst kan det ha funnits en tallrot som gick förbi granen, hur som helst jag hade FEL så de visslar om det, du får väl ändra i din hemsida Helena. Vad det var???
ni som trodde på GROVTICKA Phaeolus schwenitzii hade alldeles rätt
Skall jag och familjen åka iväg på stugsemester. Tänkte fråga om någon här har tips på var jag kanske kan finna något i svampväg då.
Vi skall bo c:a 1 mil söder om Älmhult, så det är den regionen det handlar om.
Hej Irene!
Kan du var bussig och berätta lite mer exakt för vad som krävs för att svampen ska sätta igång?
1 Hur mycket regn ska det komma?
2 Vilka arter drar igång, speciellt i Västerbotten.
3 När måste regnet komma? Hur mycket?
4 Hur påverkar detta trattissäsongen?
Gjorde en avstickare till en annan skog idag i hopp om mycket svamp, men det blev ett fåtal kantareller, några andra jag ej kände igen samt denna. Vad är det ?
Mäter 14 cm rak över hatten, bruna zoner längst ut. Foten tycker jag påminner om kremlans i stukturen, men den var ihålig i mitten, ca 3mm. Lukt, vet inte men ingen utpräglad iallafall.
Växte i gräs , vitmossa där det normalt brukar vara fuktigt.
Är det någon som har en gissning.
Det har ju regnat även i Göteborgstrakten men fortfarande är det svampfattig i skogen. Karl Johan säsongen borde vara i full fart men jag har inte sett en enda sopp och inga Karl Johan har rapporterats på svampguiden så länge. Är det redan för sent? Finns det kunskap om när vissa svampar bestämmer sig för att driva fruktkroppar?
Någon som hittat svamp i Norrbotten? Själv har jag inte sett något som tyder på att det är några fynd på gång.
Jag undrar var man kan köpa torkad svamp, som Karl Johan, gula kantareller och trattkantareller?
Nu har det varit snustorrt jättelänge (i Stockholm och vikbolandet). Om det nu skulle börja regna, finns det då chans att kantarellerna “kommer igen”? Och hur blött behöver Karl Johan ha det?
Jag var ute i helgen och kollade säkra, i normala fall blötare marker och det enda jag hittade var en vit oidentifierbar skivling.
det finns 3 arter inonotus (fd. onnia) som växer på barrved, I, leporina harticka på gran, den är nordlig I, tomentosus Luddticka på gran
I, triqueter tallharticka på tall, är mycket sällsynt , den visar sig bara vissa år enklast att skilja dem åt är att i mikroskop titta på setor (sterila borst i rörväggarna). luddtickan växer ihop med gran och alltid på marken, hartickan på gran nordlig svamp växer oftast direkt på veden, I triqueter tallharticka på och i närheten av tall…mer…
Allvarlig fråga: hur lång tid tar det från det att svampen inte finns på grund av torka, till dess att den förstår att det är dags att börja växa? Knastertorkan upphörde här först denna vecka, är det för tidigt att gå ut och leta svamp redan på söndag? Tacksam för svar, utan skoj…