Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
En fråga till Nettan Anderson. Kan man varva färsk svamp med salt eller bör den vara förkokt?
Hejsan.
Hittade idag ca 30 liter Svart Trumpet. Har redan frysen full och brukar ge bort till vänner och bekanta. Nu är det så att de gärna vill ge oss en slant och jag tycker det är pinsamt och svårt att ta betalt för detta.
Någon som har en aning vad man skall ta, (jättesvårt att ta betalt , men bensinpengar är ju bra att ha). Kilo eller liter pris???
Hej.
Kan det vara farligt att torka trumpetsvamp om det tar för länge??
Kan det bildas farliga bakterier?
Är det verkligen vit taggsvamp du hittat? Verkar spännande i så fall, enligt databasen är den tidigare endast känd från Gotland!
Ska svart trumpet lukta? “illa” eller är det normalt? den luktkar ju inte direkt kantarell.
Hej alla svampexperter.
Har en bortglömd fin, stor och rensad Karl-Johan liggandes på mitt altanbord. Den har legat där i 5 dagar. Är den fortfarande ätlig tror/vet ni?? Den ser lika fin ut som när den plockades.
VÃ¥gar jag tillaga den i morgon?
Kan det ha bildats giftigheter..?/bakterier?
Hej! Är det nÃ¥gon som kan tipsa mig om en bra och enkel svampbok pÃ¥ finska? Jag ska ha en exkursion med finska föreningen, och trots att jag pratar finska hyfsat är jag värdelös pÃ¥ finska svampnamn… och nej, jag kan inte ta dem pÃ¥ latin heller ;-)
Tacksam för tips! Kanske någon t.o.m. har en att låna ut?
Tanja V
Ska ut i skogarna snart. Upp mot Sturven kanske, eller Tvärsjön… fÃ¥r nog ta med den stora korgen, eller moppen. Men det gÃ¥r ju ocksÃ¥ att tillverka en släpa av granris och störar, om jag skulle hitta mycket, att lägga i en gömma och hämta senare gÃ¥r ju ocksÃ¥, om det inte är för varmt, eller kallt ute.
Efterlyser tips på hur Mandelriska och Sotbrun vaxskivling bäst tillagas. Prövade att steka dem tillsammans men jag tyckte att den sotbruna förlorade lite i smak på detta sätt. Jag anser att mandelriskan är den godaste svampen, smak, konsistens och att jag aldrig sett den angripen av larver.
Jag har tagit reda pÃ¥ vad det är för en svamp. I Nils Subers ” i svampskogen ” sÃ¥ finns dess lat. namn . Psalliota subrufescens, gÃ¥r man sedan vidare till A.Cappelli, s stora bok om champinjoner, sÃ¥ finner man att den är en synonym till Kungschampinjonen, den är beskriven ursprungligen av Peck. (sÃ¥ troligen är det en amerikansk art) och som J.Lange tolkade hans beskrivning finns den med i Flora Agaricina Danica, IV, p, 55, 1939. och det är väl där Suber sett den, men egentligen sÃ...mer…
Hej!. Har just släpat hem 3 kg druvfingersvamp. Är det någon som kan tipsa om lämplig maträtt?
Hur är den som matsvamp, dom luktar jättegott. jag har sökt i databasen men den fins inte där /Elsi
Tack Fia och H-G för era inlägg. Nu blev jag lite klokare ! Lena
Kan någon ha en åsikt som svampen på bilden http://www.krumlinde.org/jk/XX.jpg ?