Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej! Hittade en ganska liten men i mitt tycke vacker sämskinnsfärgad svamp idag. Den är “sidenglänsande” på hatten, gråvita skivor, vit fot som är lökformigt förtjockad. Inga färgförändringar nånstans! Väldigt speciell doft, nån blandning av sött o oljigt! Den såg ut lite som en musseron, köttig bucklig hatt o urnupna skivor. Växte i mossan i granskog. Tycker den ser ut som en liten musseron, med bucklig hatt o urnupna skivor. Något förslag?
Jag hittade sandsopp igår och bestämde mig för att torka den. Jag har aldrig torkat svamp förr och är osäker på hur länge man skall hålla på. Efter 6 timmar på ca 40 grader hade bitarna skrumpnat ihop, men var fortfarande sega, dvs man kunde böja dem.
Därför undrar jag hur länge man skall torka, blir bitarna någonsin helt spröda eller räcker det med att de verkar torra men är lite sega?
någon som vet om den växer i norra norrland?
/nathalie
Idag ändrades plötsligt radavståndet i forumöversikten.
Medvetet eller nåt fel i min dator?
m v h
cobran
Idag när jag letade svarta trumpetsvampar så hittade jag några som hade samma form och växtplats som svart trumpet (hassel/ek), men var alldeles vita. De var inte sammanfallna och förstörda, utan hade som sagt precis rätt form. De luktade inte illa.
Det kan förstås vara en albinoform, men troligare kanske är att det var något svampangrepp, någon “snylting”.
Är det här något ni sett förut? Vad tror ni att det var?
I vilken skog hittar man denna underbara svamp, och när på året är den aktuell?
Jag råkade få i mig rå taggsvamp, den blekgula, fick efter det blågröna prickar på ollonet. Är detta farligt eller kan det gå över av sig själv?
Nån som plockar ?
jag plockar den gärna o äter ...minst lika god som kantarell eller bättre…
Hej
Hittade stora mängder kantareller i helgen men de var mkt små och jag chansade och lät dem stå (med risken att ngn annan tar dem förstås). Hur fort växer de upp och blir stora?
ni so har så mycket åsikter om Gula kanrtareller och svenska språket. något helt annat.
på TV och radio kallar man handjuren för “hannar” fast det stavas hanar
honor kallar man honor, stavas honor, skall det inte vara lite konsekvent, kalla honor för honnor.
någon som är bra på svenska kanske kan reda ut detta för mej
Hej, har plockat dessa soppar (se bild) i dag i tall/granskog och där fanns även “KarlJohan” men vilken sort är det. Den blånar efter ett tag. Jag har bara torkat “trattisar” tidigare men har förstått att det även går att göra likadant med soppar. Torkas då allt, fot, rör och hatt med skinn ?
Hej
vi har precis, för första gången någonsin, plockat svart trumpetsvamp. vi skickar med en bild för att försäkra oss men det råder väl inga tvivel?
Vi plockade en halv papperskasse och då växte alla svamparna på ett ställe. brukar det växa så mycket?
Hur torkar man dom på bästa sätt?
Hur tilllagas dom bäst? När man ska använda dom torkade svamparna, ska man lägga dom i blöt först?
Tänkte laga nåt trevligt i kväll. är det någon som har nåt bra tips?
Igår var jag ute och plockade mängder av svart trumpetsvamp. Efteråt förvällde jag dem och la i frysen. Men nu vet jag inte vad jag ska göra med dem. Någon som har bra recept?
Jag hade turen att få smaka proffsigt tillagad goliatmusseron här i Umeå. Det är ett måltidsföretag som har goliatmusseron som specilalitet här i stan, Umami AB (http://www.umami.se).
Jag fick höra via en finsk bekant att det finns restauranger i Finland där det serveras goliatmusseron eller tuoksuvalmuska som den visst heter på finska. Jag sätter in en länk som visar ett exempel på detta.
http://www.yllaksenkaivohuone.com/menuprint.html
Går det att finna den på menyn i Sverige?
Hittade flera svampar som jag aldrig sett tidigare i helgen, men den här var helt klart intressantast. Någon som vet?
Den är sammetsbeklädd på stam och hatt med vita tätsittande skivor, kändes fast i hela kroppen.luktade gott. hittades alldeles vid en stig (ett exemplar, tog emot att plocka den, men…) i en tall-granskog.
Känner några som berättade att de plockat kilovist med kantareller i Göteborgsregionen men de vill förstås inte avslöja vart…Någon som vet var det växer så många? Jag har lyckats få med mig högst 20 kantareller efter några timmar i Delsjöområdet… Finns det några bättre ställen?
Hej jag är lite svamptikig, men börjar tröttna på att gå själv , finns det någon i tyresö som vill ha sällskap i skogen.