Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
JAG HAR TORKAT MASSOR AV KALLE, MEN DE BLIR BARA SEGA VID TILLAGNING, VET NÅN PÅ RÅD. KALLE SKA JU VARA EN BRA TORKSVAMP
De flesta svampar som man förväller lämnar ifrån sig en massa vätska. Jag brukar efter några minuters kokning/förvällninghälla svampen med vätska i durkslag för att vätskan ska rinna av.
Jag har hört att detta sätt att hantera vätskan inte är bra för svampens smak. Svampen ska kokas tills vätskan kokat bort. Vad är rätt att göra för att få bästa resultat ( smak )?
http://193.12.222.173/Bilder/10_07_3.JPEG
http://193.12.222.173/Bilder/10_07_4.JPEG
Dessa svampar hittade jag i en fårhage i skåne, hittar inte nånstans vad det är förnågot, nån form av skivling gissar jag på.
Hej!
Hittade några kilo trattkantareller i helgen och har torkat dem på tidningar i vardagsrummet.
En del har blivit svarta (luktar illa). Kan man äta dem i alla fall? Vad har jag gjort fel?
Tacksam om någon kan svara mig.
Har någon recept på ugnstekt karljohansvamp?
Vi fick också se 10 liter av 60 bli slemmiga, blöta och svarta. Nästa försök var att stoppa in nyplockade i ugnen på 50 grader men även de blev svarta men torra. Går dom att äta tro?
Jag har hittat svamparna i trädgården.
hallå,
jag var nyss ute i skogen runt Västerås och hittade kantareller (tra-la-la)! nu undrar jag hur lång tid det kan tänkas ta - i genomsnitt sådär - innan det vuxit upp nya kantareller på samma ställe?
Jag undrar om man kann frysa hattarna till stolt fjällskivling, för att senare panera och steka dom? Eller måste de paneras och ätas samma dag som man plockat dom?
Såg att gullnavling är en förväxlingssvamp till trattkantarell och kan väl bara hålla med. Däremot så står det inget om den är ätlig eller ej.
Saknas en del information på vissa svampar i matsvamp guiden om de är ätlig och goda, ätlig men ointressanta eller rent av giftiga (dessa brukar vara uppmärkta)
Hej!!
Jag undrar om det finns någon/några som kan tänkas vara intresserad/e av att göra en gemensam tur i Boråstrakten. Själv bor jag några mil sydost om Borås. Jag plockar kantareller trattar/trumpetsvamp, soppar, taggisar, fårticka, slemskivlingar, lite riskor och röksvampar. Är intresserad av att få se “live” hur man kollar fler riskor och kremlor.
Min mail; nistok@msn.com
Såg igår några stycken svampar som var vita i skaftet och alldeles blågröna på hatten, var ungefär i storlek som större champinjoner….....
Hej.
Har hittat en stolt fjällskivling som växte vid tall, det ska tydligen finnas en till fjällskivling förutom rodnande fjällskivling.
Den var mörkare på foten och inte så mycket zick zack mönster. Är det någon som har mer information???
Hittade några ståtliga exemplar som bara var tvungna att följa med hem. Enligt “svampbok” av Svalan/Bonniers beskrivning stämmer det exakt med ovannämda, inklusive skarp smak. Kaffet blev inte gott sedan…. Är ätlig efter förvällning står det…. Kan det stämma, eller ska dom åka i komposten?
Har på hela säsongen bara sett svårt maskangripna och ofta helt vita kallar, dvs hattarna har nästan undantagslöst varit angripna av något som fått dem att vitna i hatthuden. Har retat mig mycket på detta, men vad beror det på?? Är kallen fortfarande ätlig när den är vit, eller har jag ratat dem i onödan? Har det något samband med de stora regnmängderna i sommar, eller är det frågan om någon slags mutation? Uppskattar svar!
Hej!
Har hittat en svamp (i jämtland)som har brun hatt och fot, inuti är båda vita.Skivorna är jätteblålila.3cm hög, kanske inte fullvuxen. Och ganska knubbig.
Någon som vet vad det är?
Hej, jag skulle vilja ha lite tips om s k makrofotografering.
Jag är själv ganska kass när det gäller att fota och det blir ännu värre när jag försöker mig på närbilder. Därför tänkte jag höra mig för bland mer erfarna fotografer, vad man bör tänka på.
För det första, vilka krav ska man ställa på en digitalkamera? Måste man ha en systemkamera?
Hur viktigt är pixelantal och zoomfunktion?
Bör man ha stativ och fjärrkontroll?
Slutligen, hur ordnar man bra ljussättning?
K…mer…