Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Har hittat Stolt Fjällskivling prakt exemplar inte angripna av något. Jag vill bara skära dessa i lagom stek bitar salta och peppra utan att ta bort skivorna på undersidan men det vill min fru att det skall göras vilket är rätt tycker att båda sättet är goda
Kalle Bygg
Jag har tagit bort två stora granar i min trädgård, men lämnat kvar stubbar som är cirka 1.5 meter höga. På några dagar har det plötsligt växt upp massor av små guldgula svampar, med lätt gråblå undersida och gråvit fot. Hatten är 20-30 mm i diameter. Dom växer i et slags kolonier.
Vad kan det vara för något?
Bedrövligt svampår. Har bott här nu i drygt ett år och gjort tappra försök att hitta ädlare svamp. Naturligtvis gott om Karl-Johan och andra soppar, men i övrigt så förbannar man markerna här uppe. Ädelskogen lyser med sin frånvaro.
Trumpetsvampar och kantareller hittar man nog bara med spårhundar. Bara två år kvar av studierna…
Hej,
Jag har hittar någon väldig rolig svamp. Trodde först att det var en ihoprullad igelkottunge. Petade på den, taggar gick lätt av. Formen och storleken ungefär som vårtig röksvamp, färgen melllanbrum, på taggarna med beiga spetsar. Taggar ca. 1 cm långa, lite toffig intryck. Har aldrig hittad något liknande, så jag lät står den kvar på platsen. Bredvid kom det två små upp.
Vad var detta?
Häslningar Theresa
TYyvär blel det fel
Jag kalas för Kallebygg
Hej.
Kan man frysa om, upptinde, förvällda kantareller?
torka eller lägga in i vätska?
Vad fick ni per kilo eller per liter??
I min gräsmatta, under syrenen, växer det mängder med vad jag alltid kallat röksvamp, den är ganska liten, svagt brun, gyttrad och när jag skivar dem, märker jag, att de lite större svamparna har ett tunt skal. Lukten är ganska frän, påminner om en övermogen camenbert. Är det kanske en äggsvamp?
går den att äta?
Den luktar gott och svampboken säjer ja, men en koll på nätet och en finsk träff sa att den kan orsaka förgiftning?
Har sett att några rapporterar örsopp och riddarmusseron under matsvampar. Fråga nr 1: Vågar ni äta riddarmusseronen?
Fråga nr 2: Hur tillagar ni örsoppen så den blir värd att ta rätt på?
Var hittar man svamp i Borås? Har letat på Trandared, Norrmalm, på Ryavallen, på Allégatan och i Stadsparken. Ingenstans finns det svamp som jag vågar plocka men inte äta.
Hej!
Jag kann inget om svamp men i går så åt jag en rå kantarell som en bekant plockat. Den smakade väldigt mycket beskt och bittert. Jag spottade ut det mesta. Men smaken satt i hela dan trots att jag åt krydstark mat efteråt. Jag kann fakiskt känna hur det sakade fortfarande en dag efteråt.
Så nu är jag orolig att det skett en förväxling med toppig spindelskivling !!!!!!
Är det någon som vet hur den smakar ?????
Försöker varje år att lära mig det där med kremlor, men varje år ger jag upp, fattar inte hur man ska göra ! Alla säger att det är lätt eftersom man kan smaka sig till om dom smakar starkt eller ej, men jag tycker ändå att det är svårt at fastställa vad det är för sorter. Någon som känner sig säker?
Hej! är det någon som vet om man kan torka trattisar i bastun på svag värme???
Hittade i går massor med fjällig bläcksvamp. Jag har stekt dom, men vad gör jag sen? Kan dom frysas in? Kan man stuva dom?
En arbetskompis nämnde att man inte får dricka alkohol tillsammans med dom. Stämmer det eller blandar hon ihop den med grå bläcksvamp. Svamparna stod väldigt nära ett radhusområde långs en väg där det går massor med människor. Varför stod dom kvar? (svamparna alltså) Känner inte folk till dom eller räknas den inte som bra matsvamp. Eller kanske växer d…mer…
Är det någon som vet vad detta är för jättesvamp?
http://www.byggahus.se/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=Ovrigt;action=display;num=1096755700