Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Är alla soppar ogiftiga ? Är alla soppar goda ?
Hittade en stor mängd Örsoppar?? som enligt min svampbok stämde helt perfekt på beskrivningen. Hade dessutom en mild och behaglig doft. När jag stekte dem blev de emellertid alldeles röda till blåröda! Är det typiskt för Örsopp eller har jag miistagit mig på arten?
I svamböckerna står det alltid att den med tiden blir “utbredd”. Men de äldre exemplar som jag bestämt vill kalla rynkad tofsskivling har ju närmast vänt sig uppåt, blivit skålformade. Är det svamböckernas språkbruk jag inte är överens med, eller är det någon annan svamp?
Hej!
Jag är inget proffs men älskar att plocka svamp. Mina favoriter är svarttrumpet och höstkantareller.
När kan jag börja plocka dessa? Har någon “sprungit” på dessa i Stockholmstrakten?
Tacksam för svar!!!!!
Hej!
Jag älskar verkligen att plocka dessa trattisar, men i och med att jag är en glad amatör så har jag inte riktigt koll på när de finns att plocka.
Vet någon vänlig själ därute om de har komit till Stockholmstrakten???
Tack så jätte mycket på förhand och jag hoppas att Du/Ni som svarar får en fantastisk svampsäsong!!!
Jag har haft ett recept på inlagd skäggriska. Hittar det inte. Jag tror att ingredienserna var skäggriska (som förvälls), svartvinbärsblad, vitlök. Spännande och gott men jag minns inte mängder och ev andra kryddor.
Är det någon som har det receptet?
Hur snabbt växer en kantarell upp till full storlek?
Är fjällig fot en utslagsgivande karaktär för stubbskivlingen jämfört med gifthätting? Finns det någon annan bra karaktär? Jag har hittat stora ansamlingar på björkstubbar, som jag är ganska säker på är föränderlig stubbskivling, men vågar inte äta dem förrän jag har hittat gifthätting att jämföra med.
Jag har hittat ett par STORA röksvampar. 3 st var i skick att de gick att plocka. Nu är det så att de är stora, den största är 22 cm hög och har en omkrets på 80 cm.
Hur ovanligt är det med så stora röksvampar?
Idag har jag hittat en stor blomkålssvamp. Det är första gången jag har sprungit på något liknande. Vad kan man göra med den? Finns det någon risk att förväxla den med ngon annan oätlig svamp?
JAG VET INGET OM BJÖRKSOPP OCH VILL LÄRA MEJ! KAN NÅN SKICKA FAKTA OM BJÖRKSOPPEN?
Jag efterlyser
omdömmen om följande svampars värde som matsvampar.
Rabarbersvamp, stor kragskivling och svart hattmurkla.
jag har varit på länkarna på björksopp men vill ha MERA fakta till mitt skol jobb! kan nån skicka fakta till mej?
hej, jag skulle vilja veta hur man rensar en mandelkremla…snälla jag behöver svar till en skoluppgift!!!!!
kram…
Hej!
Jag har varit ute en sväng i skogen och plockat lite kantareller. Men jag lämnade de allra minsta kvar. Om det regnar lite ett par dagar efter jag plockade de första. Ungefär hur lång tid tar det för småttingarna som jag lämnade kvar att växa till sig?
Har plockat denna svamp under flera år och har hela tiden stött på ganska små och spröda ex. Max 5 cm breda och kort tunn fot. Igår hittade jag flera stycken som var kraftiga 10-15 cm med tjock fot.
Dessutom växte de i granmylla gyttrade. Mig veterligen finns ingen dubbelgångare med nedlöpande rosa skivor och en vitgrå hatt. Dessa luktade också mjöl.
En kompis till mig säger att man inte behöver göra något åt kantarellerna (gula) innan man fryser in dem. Är det OK att bara borsta ren dem och frysa in.
har læst hær och på andra stællen att det tar ca 30 år från markberedning till att kanterellen kan etablera sig och att man dærfør inte skall leta i nyplanterad ungskog. sjælv har jag mina bæsta stællen precis under och helt tætt vid stammarna på 10-20 år gamla silver och rødgranar. har æven ett bra stælle mitt i ett bestånd av ginstbuskar utan træd i direkt nærhet. hur hænger detta samman. ps skriver från danmark