Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej! Idag hittade jag en himla massa svamp - ja helt bestämt är att det är chaminjoner. Men min fråga är om dessa är bra att äta då de stod vid vägkanten. Vägen är inte alltför stor , inte genomfart eller motorväg men en väg till ett ganska stort villa område. Vågar jag njuta av denna så visuellt goda svamp? Har hört att de samlar och lagrar en massa tungmetaller. Stämmer det?
Tog en kvällstur (Västerås) när jag plötsligt kände en så god doft att jag trodde jag var i spåren på någon nyduschad/parfymerad vandrare. Gick en bir till och några meter bort lyser dessa upp gult. Kände då att det var svampen som doftade. Vid närmre doftkontroll så kände jag lite anislik lukt. Har försökt att Google och arta i halvfattiga svampböcker. Någon som vet?
Hej!
Blev konfunderad när jag hittade denna lilla knöl i en utomhuskruka på tomten i Sollentuna idag.
Den är 2-2,5 cm i diameter och doftar angenäm svampdoft.
Omgivningen är park och ängsmark med lövträd.
Jag fyllde krukan med egen kompostjord våren -18, men vi har mig veterligen aldrig köpt hem tryffel till hushållet (om det skulle kunna sprida sig den vägen..)
Vet någon vad detta är?? Tacksam för svar.
Mvh
Danne Wikström
Med risk att göra mig löjlig…
I går kväll hörde jag en märklig fågel. Den lät precis som när man drar en träpinne längs ett barns träxylofon, från lägre till högre noter. Oerhört svårt att förklara, men något i stil med prroitt. Det upprepades i korta fraser.
Jag har aldrig hört något liknande förut. Har någon av alla naturkunniga här något förslag på vad det kan ha varit för pippi? Det finns alltid risken att det var en stare, förstås.
Hej.
Hittade denna Spindling bland gran och lind(!).
Att det är en Flegg misstänker jag. Men sedan..
Rotspindling är väl det bästa jag kan komma med.
Lukt syrlig fruktig (angenäm) och blir brungul vid skrapning.
C .nemorensis är väl ett annat alternativ.
Men 20/6 ..!
Någon som kan sprida ljus?
gegge
sgreogmreopmgrp
23 jun 2019 kl. 13:17
Vilken av dessa två metoder gör minst skada för svampmycelet och dess förmåga att återvända under flera år? Jag har läst olika åsikter på olika sidor och är lite delad. Vissa menar att skära vid botten betyder mindre skada för svampmycelet och de kan därmed reproducera bättre och återvända till samma plats året efter och att dra ut svampen ur marken helt enkelt är skadligt för svamparnas förmåga att reproducera sig på plats. Andra anser att om man skär vid botten kan de ...mer…
Hej alla och glad midsommar!
Både här på Svampguiden och i Nya Svampboken (Holmberg/Marklund) listas tre arter som giftiga eller åtminstone obehagliga förväxlingsarter till vårmusseronen, nämligen:
Bolmörtsskivling (rödaktiga sporer, mjölliknande doft)
Gifttrådskivling (brunaktiga sporer, sötaktig lukt)
Sommarmusseron (vitaktiga sporer, jästliknande lukt)
Som jag förstår det bör då en svamp som liknar vårmusseron och växer tidigt på säsongen och som doftar mjöl och har vit…mer…
Hej!
Hittade denna i trädgården, den växer liksom lite under jorden . Köttet är vitt och lite ådrigt.Kollade lite bland svampbilder men hittde inget som liknade denna exakt, det som låg närmast till hands var stjärnhovstryffel, men den är ju sällsynt. Svampen hittades utanför Nässjö på smålänska höglandet.