Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
I Nya svampboken står det att röksvamp inte lämpar sig för konservering. Punkt. Nyfiken som jag är provade jag att torka en förra vecken. Idag åt jag upp den. Jag tycker Holmberg har väldigt fel.
Svampen blötte upp lika snabbt och lätt som den torkade och blev som stekt helt normal i konsistenen. Om den smakade annorlunda så var det inte till det sämre ivf. Önskar jag vetat detta förra sommarn när jag hittade en stor jätteröksvamp, för i frysen blev den onekligen ganska tris…mer…
Jag är van att hitta trattkantareller från slutet av Sep, men har redan nu hittat en hel del - dock fortfarande små. Men en handfull blev det i alla fall. Ska titta till dem om ett par dagar o se om de inte har vuxit. :P
Men.. Är det inte väl tidigt för dem? Är det fler som hittat?
hittades i Västerhaninge, (strax söder om Stockholm för den som inte vet)
Hej-
Var ute i skogen idag och hittade vad jag tror är 2 små blomkålssvampar men när jag kom hem och läste i svampboken så står det att dom ska ha en rätt tjock fot och svamparna jag hittade hade ingen fot utan satt rätt löst i mossan vid en tal. Är det någon annan svamp tro? Den största var kanske 10 cm bred och dom ser ut som blomkålssvamp.
Tacksam för hjälp.
Hej, har i princip enbart plockat kantarell, karl johan och taggsvamp. Aldrig plockat blodriskor innan men hittar en hel del ute i skogen. Så det är väll ett bra tillfälle att börja. Dom har ju gröna fläckar, finns det någon annan svamp som har det? Det är ju isf ett bra sätt att identifiera dom. Finns det fler bra sätt?
Hej, jag undrar om någon skulle kunna vara snäll och hjälpa mig med en extra identifiering av dessa svampar. På den första bilden vill jag försäkra mig om att alla är Karl-Johan? Så jag inte fått med någon gallsopp. Är det lätt att se??
På den andra tror jag att de flesta är tegelsopp men det är några som ser lite annorlunda ut, de som jag ringat in. Vad är det för sort? vad jag förstår så ska alla dessa som har det där grundutseendet var ätliga?
-Det ser ut som en sån där svamp som älvorna bor i! sa barnet lyriskt.
-Den ser god ut, sa pappan våghalsigt.
-Den ser oidentifierad ut!!! sa mamman strängt.
Är det någon som vet vilken art detta är? Svampen växer kring en (tall?)stubbe i en björkhage. Gulbrun grundfärg med rödbrunt mönster på hatt och fotens nederdel, ljusgula skivor. Största svampens hattbredd är 18 cm.
Hej!
Var ute idag och hittadeväldigt mycket karljohan. Hittade en ny plats, med en ganska annorlunda variant, bifogar bild. Foten är ibland tjockare neråt, men inte så mycket som den brukar var, ibland är den kraftig och nästan cylindrisk. Ovansidan är ganska ljus, nästan som kaffe med grädde, och lite sammetsaktig. Kan inte hitta någon bild på nätet som liknar den, så jag ställer frågan här. Är det någon underart? Den är väldigt tydligt annorlunda. Känns fastare, och röre…mer…
Hur tar ni tillvara blodriskor?
Torka eller förvälla och frysa in?
Jag kan inte äta upp alla direkt!