Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag har i år plockat mycket k-j på samma ställen som vanligt. Jag har aldrig varit med om att svampen inte rodnar under hatthuden. På en begränsad plats fann jag vad som såg ut som “vanliga” små fina K-J men dom gulnar i stället för rodnar. Har nån av er upplevt detta? Har fotat men det syns inte mycket på bild. Tack för hjälp
OK, den första är jag rätt säker på att det är Blodriska (käkat den i förrgår. lever).
De andra 2 tror jag är någon form av kremlor (smakar milt).
Någon?
Har idag plockat ett helt gäng strävsoppar. Undrar dock om det är vanligt att de är klart blå till blågröna vid roten, och vissa även under hatten vid snitt? Här menas inte lättare blåning, det ser snarare ut som att svamparna sugit i sig Yes eller bläck. Ätbart eller bäst att slänga?
Ursäkta mig, måste bara starta en ny tråd för att belysa hur häftigt det är att DN Debatt fylls av naturvård med koppling till svamp. Se länken om ni missat detta.
http://www.dn.se/debatt/gor-brandomradet-till-ett-jattelikt-skyddat…/
Hoppas att alla gör det hela tiden
Strävsopp hybrid? Bruntonad hatt 10 till 14 cm fnasig småtofsig ljusgrå rörlager, fot längd 10 cm tjocklek 3 cm svarta täta tofsar. Kött först vitt vid snitt svagt rodnande efter 15 minuter mörknar något med blågröna inslag vid forbasen. Sandig jord fd. potatisland ungskog tall gran och björk. Förslag
Hittade en svamp som påminner om Sotriskan, men den hade INGEN vit saft. Den var sammetsartad på både hatt och fot. Kastanjebrun hatt med lite ljusare “sprickor”, 3 st. Bredd ca 6 cm. Höjd totalt ca 8 cm. Den växte snett så foten var böjd och hatten lutade - svårt avgöra höjden då.
Foten var betydligt kraftigare än de bilder man brukar se på Sotriskan, mycket mörk, sammetsartad - sammetslen i brunsvart, samt ganska jämntjock, ca 3 cm i diameter. När man “drog” lite med fingret ...mer…
Har inte plockat Rimskivlingar tidigare (har förmodligen avfärdat dem som giftsvamp när jag sett dem). Har nu läst att Rimskivlingen är både talrik och fin i år. I mina trakter verkar den inte talrik (iaf inte där jag går). Snubblade dock över en mindre grupp i skogen (gräsig och mossig barrskog). De flesta var tämligen bruna och mosiga i hatten så jag tittade inte ens på dem. Ett par var unga och såg väldigt fina ut… tills jag delade på dem. Mask i både fot och hatt…
F…mer…
har varit uppe här några gånger, och idag hittade jag min första lilla för året, i ”vår” allra bästa kalktallskog..
Den har - eller hade - för den är uppäten - precis vad den ska ha - snyggt droppfläckig hatt och fot.
I en annan fin skog, vårmusseskogen, hittade jag årets första ljuvliga riddarmusseroner. Då hade jag redan hittat och fotat så mycket att minneskortet var fullt! Därför bara hemmabild på mussarna.
Var ute i skogen idag, och stötte på ett helt hav av dessa. Jag har googlat bilder och allt verkar stämma, men tänkte för säkerhets skull kolla med er här på forumet.
Visst är väl detta citrongul slemskivling? Om så är fallet, så tänkte jag åka tillbaka och plocka fler. Finns det någon eventuell förväxlingssvamp? Läste om någon sopp, men sopparna har jag bra koll på.
Kan ju iaf säga att slemmiga, det var de. =P
Är de goda att bara smörsteka, eller ska de förvä...mer…