Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Grå kantarell - Craterellus cinereus ? Brunbränd trattkantarell???
Hej hittade förra sommaren brun svamp med ihålig fot som jag tyckte likanade trattkantarell Men helt brun och med vit saft när man bröt i sär den ihåliga foten, vad kan det varit tror du?
Ja. Nu när det då kryllar av KJ i skogen (äntligen!) så återkommer mitt problem: alldeles för liten frys!
Jag har tidigare med gott resultat konserverat kantareller i glasburkar och de har hållit i flera år. Men de tar sån jäkla plats dom där burkarna också! Plus att jag inte har så många burkar nu. Och KJ är verkligen min absoluta favoritsvamp.
Så fick jag en snilleblixt häromdagen när jag gick runt i mataffären och dom reade ut majskolvar. Vakuumförpackade majskolvar ...mer…
Hej Uppsala bo. Finns det någon som vill ta mig med på svampplockning. Jag har precis flyttat in till Uppsala från Skåne och längtar ut till skogen som är så många här. Tyvärr har jag ingen bil och vet inte vart man skall åka. Jag kan helger och enstaka e.m. Hoppas på att någon hör av sig, om bara för tips var kan man åka kommunalt. I rapporterna står lite om Uppsala . Det skrivs om Arlandaskogar men hur kommer jag dit?.evigt tacksam
Vet ngn. om det finns svampuppköpare i stockholmstrakten ?
Hej! Vi har hittat en fin stor svamp som växer på stammen till ett lövträd i Järna-trakten. Den doftar an aning oangenämnt men inte direkt illa. Den är blek och vacker,se bild. Om det inte vore för färgen (kallt beige, “skir”) skulle jag tro att det var Svavelticka. Den har dock inget spår av Svaveltickans gula mer “täta” färg. Kunskap om denna svamp mottages tacksamt.
Kvällsexkursion i norra Nåsten. Maria Backlund guidar bland svamparna
mellan 17.30 och c 19
Samling på parkeringen vid Lillängen (efter Läbybron), 59°50’32.0"N 17°32’56.0"E.
Info 0706-313791
Förra året experimenterade vi ju med att torka pepparriska och det gick bra. Bara man torkar den först och kokar av den sen. Jag testade den motsatta gången och det var inte lyckat.
Nu har jag testat att torka skogsriska och skäggriska också. Jag tycker det funkade fint.
Jag behöver den svampkunniges hjälp! Läste att mjölkriskor var en bra nybörjarsvamp, då alla är ätliga. Har plockat en massor, men läser nu i andra guider att endast en del kan ätas. Känner mig förvirrad. Vill vara säker på vad jag gör när det gäller svamp, men det känns också dumt att slänga den om den är ätbar. De är aprikosaktiga och rödaktiga i färgen -samma sort eller olika? Jag kan tyvärr inte bifoga bild här i mobilen. Kanske kan komplettera med det senare….ho…mer…