Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
gjorde jag för att kolla ramslök och lysticka,
Fiasko betr. båda; korna hade vällustigt? ätit upp/trampat ner de överjordiska ramslökdelarna – och den döda lystickealmen hade tappat all sin bark, den som det bodde massor av lystickor på i våras.
Men hos en annan alm fanns ett synnerligen generationsrikt, stort och glittrande bläcksvampbestånd som ses på första bilden. Dessutom kan man på stammen se en liten svart prick, i verkligheten halvannan cm stor. Jag visste inte om ...mer…
hoppas ni får en bra dag Alla
Någon som känner till “I svampenes rige” av Jens H. Petersen?
Är det något nytt, eller bara en uppdaterad version av “Svamperiget”?
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=8702136872
Hittade denna på fattig tallmosse, växande i vitmossa. Det fanns minst 60 fruktkroppar utspridda i närområdet. De var ca 3-4 cm höga. Har inte hunnit börja mikra den ännu, ville mest se om det fanns några förslag. Kan nämna att jag uppfattade färgen som blekt gulvit, lite hyalin, påminnande om hedfingersvamp fast med mindre gul ton.
På bild 3 ses växtmiljön i förgrunden. Längre bort övergår myren i fattigt-intermediärt kärr, men där hittades inga.
:-)
En ansamling brevid skogsväg, äntligen dags att börja spana igen!
Läste tidigare att det finns en möjlighet att två olika varianter kan växa på samma mycel. Intressant, för förra året hittade jag på samma plats en champinjon jag till sist bedömde som knölchampinjon och den bestod det verkliga luktprovet i stekpanna. Luktade gott, smakade gott men rå var den svår att bestämma. Hustrun tyckte den luktade illa. I år under min inventering (som ingår i mitt specialarbete) luktade svampen inte bra rå och sg mycket annorlunda ut när den blev äldre….mer…
nande musseroner observerade jag tyvärr först idag, men de har säkert funnits åtm ett par dgr där, som vanligt bara några få m halvrakt ut från kökstrappan!.
Så här såg de iaf ut idag, genom och bland gräs, grus, klöver m.m. och sen på närmare håll. Hittade också några fullvuxnare småttingar. Nästa omgång brukar bli kraftigare/matnyttigare.
Jag har hört att Rodnande flugsvamp är giftig som rå. Hur ska den tillagas? Tex. Steka i smör? Och om man ska göra det. Hur många minuter?