Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag hittade denna Entoloma i min trädgård där de växer i ett ostädat område med slån och andra Rosaceae. Enligt Funga Nordica får jag det till Entoloma niphoides (vitrödling enligt Dyntaxa). Men när jag letar bilder i andra böcker hittar jag också Entoloma sepium, som inte står i FN och som ser ut att passa lika bra. Den finns i Dynaxa med svenskt namn slånrödling. Så vad ska man tro, rör det sig om två olika arter? Och hur avgör jag det, när bara E niphoides finns i FN.
Rekordtidig?
Normslt brukar de bleka kantarellrna dyka upp veckovis före björksoppen.
nu börjar mina svarta pokalmurklor titta fram, såg 2 st pyttar i dag det är en vecka tidigare än förra året, kanske för att det regnat ordentligt i några dagar
Kan denna i Sverige nyetablerade art även finnas i svampskogen?
Maj 2012 hittade jag Crucibulum laeve, Gul brödkorgssvamp på en lastpallsbit inne på Kemiras industriområde där vi (Luftkuddeland) har sitt lager. I sep. 2012 tog jag hem biten och har sedan dess haft den i en plastlåda (fuktkammare) och det har hela tiden kommit nya fruktkroppar. Jag har inte sett att några av de linsformiga peridiolerna som innehåller sporerna brustit och eftersom jag inte utsatt dem för bevattning eller liknade så har heller inte de mogna peridiolerna kasstats ur ko…mer…
Jag undrar om det finns en bok om sveriges olika biotoper/naturtyper (olika skogar, sjöar, ängar…)? I Schweiz brukar jag använda till exempel “Lebensräume der Schweiz” av Raymond Delarze och “Vegetation Mitteleuropas mit den Alpen” av Heinz Ellenberg. Kanske det finns något liknande också för Sverige…
Har ni några svamprecept som ni kan tänka er att dela med er av?
Länge sedan någon lade in något under recept så jag hoppas på något nytt =)
Hej
Mitt företag ska arrangera en svampdag den 11/8. Tanken är dels att man ska få komma till oss med sin skörd för artbestämning. Dels att ställa ut det som kommer in och slutligen ett föredrag av en riksbekant svampguru som redan är inbokad. Vi utgår från att det blir 100-tals besökare och behöver fler experter till hjälp. Jag vänder mig därför hit med frågan om det finns någon som är intresserad av att komma och hjälpa till?
Jag provar först med att erbjuda resa, kost ...mer…
Kan karl johan finnas redan? Typisk form på fote som är brun med svagt vitt nät, hatten ljusbrun ,vitt kött närmast skinnet, köttet blånar inte,vita sporer (unga ex.)Smakar inte bittert utan god, rätt stark svampsmak. Fyndplats östergötland i kanten av äng alldeles nedanför tallbacke
Tänkte ge mig ut och leta toppmurklan. Var är störst chans att hitta den? Hur smakar den? Mvh/ Svampbettan
Har plockat murklor ca:20 år, alltid i skog, ej på hyggen etc. är det någon som vill dela med sig av erfarenheter. Ex. nya hyggen el gamla vad är bäst