Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag fann världens största gul kantarellställe. Säkert tusen stycken eller mer. Inget ställe folk hittar till, och väldigt många stora. Jag plockade de största (handflatsstora) och lät de andra stå kvar för att släktingar ska komma och plocka i helgen.
När jag kollade igår, var nästan alla som utsuddade, bortblåsta. Jag undrade om jag kommit fel, men nej, det går inte att missa för mig.
Jag trodde först att någon nu hade hittat stället, och tagit alltihop, men det stämde i…mer…
Hej
Åtminstone 2 av bilderna på sajten som finns under L. aurantiacum visar L. albostipitatum vitfotad aspsopp istället. Detsamma gäller delar av beskrivningen. Det är givetvis 2 olika arter och borde nog inte kombineras.
I gammal granskog. Beskrivs som 70-80 årig blandskog, barrdominerad i hitta skog-appen. Där jag var såg jag enbart ståtlig gran. Med ett salsgolv av mossor och en del örter och gräs. Det är väl någon form av ticka? Men hur kan man avgöra vilken? Platsen är Gästrikland, i norra delen av Sandvikens kommun.
Jag undrar om det är sant som sägs, att man kan lägga sitt svamprens på ett ställe som liknar miljön där svampen ursprungligen växte, för att på så sätt få den att börja växa på nytt?
Det var en norsk kvinna som påstod detta så jag tänkte nu testa med rödgul trumpetsvamp.
Hej! Kan detta vara en Björksopp?
Jag är ny i svamp värden och soppar är något jag har svårt att artbestämma. Denna bjässen hittade jag idag (strax utanför Falkenberg) skogen är blandskog med tall, björk, ek, gran.
Är alla svampar med rör på undersidan soppar oavsett om dom har tjock fot eller inte? Stämmer det att det enbart är djävulsoppen som är giftig och gallsoppen som är oärlig?
Tacksam för all hjälp:)
Hittade dessa idag, kan det vara goliatmusseron? Hittad i norrbotten på torr, sandig tallbacke uppe på ett berg. Tycker att doften stämmer med beskrivning söt, parfymig, kanel.
Första tankarna gick till eldsopp, men tycker inte den är helt lik de jag brukar hitta. Ådernätet är brunaktigt på en fot som går i brunt och purpur, och foten är som synes även delvis purpurfärgad inuti.
Funna på gräsmatta i Stockholm nära björk och lönn.
Jag bestämde vad jag betraktade som en resupinat ticka till klyvporing med en makroskopisk ticknyckel. Denna är tidigare noterad på min fyndplats, Gorsingelund, Strängnäs, Södermanland så jag antar att det är denna art. Den ska tydligen nu betraktas som ett skinn med namnet Xylodon paradoxus. Jaederfeldts Tickboken (första upplagan) anger också en annan art som nu heter Xylodon raduloides vilken inte fanns med i Tickboken. Jag kan inte se på de bilder jag hittar på nätet vad som ski…mer…
konstrar. Jag har försökt att lägga in bilder på gyllenskivlingen både i går och nu på morgonen , men det kommer upp ett meddelande att ” Ett fel har inträffat.”
De andra svamparna gick det bra med. Det är riktigt ifyllt, om inte brukar man få ett påpekande.
Vad beror fenomenet på ?
Hej
Jag undrar var runt karlstadstrakten man skall ge sig ut som nybörjare???
Tack på förhand
Inte för att jag är hungrig men denna svamp växer för andra året i rad i vårt grönsaksland. I fjol bland potatisarna och i år i en pallkrage. Vi har ett större rönnträd och har haft större björkar i närheten men annars rör det sig om en vanlig trädgård. Just omgivningen talar för slidskivling men jag har svårt att avgöra. Hur markerad ska ringen vara på en flugsvamp?