Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Har nu plockat gula kantareller som jag tänker frysa in. Ska jag förvälla dom först eller steka bort vattnet i dom o sen frysa in!?
Denna svamp växer i min gamla trädgård i en blomsterrabatt som jag grävde ny förra året och även intill en mycket gammal stubbe. Bilderna är från 2011 och svampen är tillbaka i år. Den har tre stadier, den startar med en rund vitaktig bula i jorden, växer upp till en “stolpe” och faller därefter ned i en grön sörja med flera flugor på. Jag undrar vad det är för en svamp?
Några vaxingar som står nära varandra och kan vålla bekymmer är H. intermedia och H. persistens. Här är båda arterna, ganska typiska, men persistens verkar variabel i storlek och mer eller mindre orange samt ibland vid torka lite småfjällig. Någon som har några makroskopiska tips - sista utvägen är mikroskopering…
Undrar om någon vet om kantarellerna i fjällen är på gång? Ex.vis i Tärna eller Ammarnäs?
Min dotter har på sin biologilektion fått höra att djur inte äter kantareller.
Kan detta vara sant eller?
Läraren sade att det kan vara något i kantarellen som djuren inte tål och därför tycker många att människan inte heller ska äta dem???
Söndag den 26/8 arrangerar vi Svampkonsulenter norr en svamputställning i Lövångers kyrkstad.
Om ni har vägarna förbi så är ni hjärtligt välkomna!