Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Idag var vi ideella och sålde bingolotter för vår gamla idrottsförening. Gamla och gamla förresten, den är faktiskt bara 40 år och en dryg vecka äldre än mig/jag! Nåja…
Hemma var det försommar vid 18-tiden och i tur och ordning kommer här bilder på blommande Säfstaholm, Gyllenkroks-astrakan och Maglemer. Det ser bra ut!
Och getinghonorna levde mycket farligt kan jag meddela!
Är det ngn fler som blir sjuk av ngn svamp? Jag tål den inte får ngt liknande matförgiftning om jag råkar äta den. Diarre och krökningar under några timmar men ganska snmabbt övergående. Första gången när jag ätit svampsoppa där man blandat i shiitake, sen efter bara nån liten krustad som förrätt. Det är inte kul att sitta på toan när man är bortbjuden på fest.
Restaurangerna har ofta blandat ut sin “skogssvamp” med shiitake så man får se upp.
Var på samma ställe som jag hittat runda toppmurklor innan, och där var nästan lika många idag! Och riktigt stora också! Några valdes ut till en pastasås. Fantastiskt gott!
Hittade även en champinjon som jag bifogar bild på. Någon som kan bestämma vilken sort det är? Känns väldigt tidigt för en champinjon tycker jag…
Kristina Västerbotten
19 maj 2012 kl. 21:40
Är alltid stenmurklan mörkt brun eller kan den variera i färg?
Har hittat några ljust bruna som i övrigt ser ut som stenmurklor… jag har inte plockat dem - de står kvar på fyndplatsen(dvs på gården).
På svampspaning i skogen fann jag dessutom på 2 ställen något som skulle kunna vara öronmurklor, har aldrig sett dessa tidigare.
Finns det något matvärde i blek stenmurkla och öronmurkla?
Jag har ett recept (laxpaté) där murklor ingår. Jag vill nu byta ut dem mot någon annan svamp. Har provat kantareller en gång men tyckte inte det blev lika gott. Är Karl Johan ett alternativ eller har någon något annat förslag?
Hej! Har gräsmattan välfylld av flera ringar med vårmusseroner. Men utbytet är dåligt, kanske bara 20% är användbara, de övriga innehåller skadedjur av ngt slag, mycket små maskar att döma av spåren. Heter förmodligen inte maskar utan något mer vetenskapligt namn. Min undran: kan dessa djur bekämpas utan att svampen blir giftig? Om man samtidigt bekämpar mosssa och göder gräset vore det perfekt!
Idag skördade vi mitt vårmusseronfynd för två dar sen. Lite större hade de blivit, säkerligen mer perforerade – och fler… Så det blev en liten sats!
Sedan vände jag upp och ner på och fotade den förtorkade lilla stora vårtratten.
Snygga öronmurklor växte på ett mossigt och murket granstubbrotben. De lär också kunna ätas! Öronmurklorna alltså!