Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Funderar på att köpa ett mikroskop för kommande säsong men hittar inte så mycket info vad som krävs.
Räcker 200x förstoring eller krävs det 500x eller kanske t.o.m. 1000x?
3 flotta blåmusseroner och lite judasøra på dagens skogspromenad utmed fjorden.
Vill veta vad detta kan vara….
Har ni sett denna journalfilm om svampflyg? http://svtplay.se/v/2160371/oppet_arkiv/aftonbladets_svampresa_1949?sb,k103004,3,f,103033
Tack för svaren nedan. Efter en del letande hittade jag fler bilder från andra som visade med näst intill 100% likhet med mina och då var det klart med Tuvskivlingen. nu vet jag också varför man inte ska avnjuta den.
Till nästa fråga: Tror att de två små svampbilder som jag lagt intill varandra är samma art, Vinterskivling. De växte ca 20 m från varandra. Tror att de är sk individuell skillnad pga vilken näring de själva tar upp. Har inte kollat sporfärg - för kort tid. Efters…mer…
Bif svampar plockade jag idag 12 dec i ett naturområde som belagts med ganska dåliga jord för ca 30-35 år sedan. Mycket av trädbeståndet är al, sälg, hassel, björk od. Mycket har börjat ruttna ner av ålder och somliga svampar trivs där. Bl a har jag hittat Ostronmussling en bit härifrån och thailändska invandrare ses med jämna mellanrum här. Dessa vita svampar växte mestadels på marken och såg ut som pappersskräp på avstånd sedan sista stormen förra veckan. Klungorna satt…mer…
I länken
http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=214404&fnr=1&sok=%22JAS%22&Start=0&Offset=50&15#
Diskuteras en Prickdyna och som jag framförde där så var fyndet troligen inte grönpricksdyna utan någon annan.
Så här svarar.
Sven-Åke H. efter att ha fått svar från expert på dessa dynor.
Prickdynan på kantöra var, som jag förmodade, Hypocrea estonica.
Det är det andra skånska och svenska fyndet.
och några jag vet.
Serie 1.
Kan någon hjälpa mig med denna honungsskivling, hittar ingen som passar, inte med den intensivt gula färgen på foten. Tyvärr är kanske exen lite för unga och man ser då inte ringen ordentligt. Så en bild på den åtminstone här nere rätt vanliga Kvistskål, Hymenoscyphus virgultorum.
att hitta mycket vinternagelskivling, jag var och kollade mina säkra platser men tyvärr fanns det bara några få och intorkade samlingar. Det verkar vara kört med dem i år och det är klart man skall inte begära att all svamp skall gå till bra under en så lång säsong som det ändå har varit. Det fick bli lite annat och när det ändå var rökt så fick det bli lite bilder på annat som dessa gyttrade röksvampar t.ex.
jag börjar få trångt i mina hyllor så 14 nr av Agarica Medlemsskrift för Fredrikstad soppforening skall bort de är spridda nr från 1981 -1998, tidskrifterna innehåller svampuppsatser på engelska och norska är mellan (tror jag) 90 - 300 sidor jag vill ha minst 100: (att göra pkt, och sända iväg dem) för dem (passa på att bjud) + vad frakten kostar