Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Javisst!
Men först några ord om en annan svamp i den snart 2½-åriga gallringen, ok utförd utom beträffande träskstränderna. Jag har aldrig någonsin sett så mycket talgsvamp som i höst, på mark och stubbar i de senaste årens avverkningar/gallringar.
Vinterskivlingar fanns på såväl de vanliga sälgarna, Salix caprea, som på ”det vanliga” gråvidet, Salix cinerea ssp cinerea.
Först på en alltid pålitlig ”vägkants”sälg, sedan på gråvidestammar just ovan träskytan…mer…
la torkade kantareller i blöt igårkväll sen vart jag tvungen o göra annat ställde in dem i kylen(i vatten o folie över), är de ok att använda dem idag?
Fick för mig att sylta lite kantareller, kan man använda sig av de som är förvällda, nedfrysta ?
Om inte så får jag väl testa trattkantareller som fortfarande finns att plocka.
eller coprophila arter som det också heter, är kul att hålla på med nu när alla “riktiga” svampar försvinner. jag har plockat Dovhjortskit som jag frysit, (man måste göra det för att inte hela odlinen skall drabbas av mögel) första svampen som kom var slungmögel, en kul svamp som jladdar upp ett tryck i ett rör, och när trycket blir för stort så släpper kapsylen (peridolen) och far iväg. dåliga bilder det är svårt att fotografera genom lupp
Här en mindre bra bild på en champinjon som jag fann i Östebo Dalsland förra året. Som framgår växte den i barrskog under gran. Den var på rodnande men på hatten gulnade den också lite. Liknade ängschampinjon och hade sporer som sådan men jag har aldrig tidigare funnit ängschampinjoner i en biotop som denna.
ännu en helg med svampfynd
glada överraskningar
serie 1
bild 1-3
en kremla
mild, god, blåröd hatt med lite rimfrostliknande beläggning som försvann när man tummade på den
fot ihålig med lösare vit vävnad i
växte på gångstig under gran i blkandskog med gran, björk och yngre tallar
gissar vinkremla på den
vad tror ni
så är års
?
Hej igen:)
Ett tag sen nu men fann idag ngt oväntat som även väckte poeten i mig;)
I november mörkrets dvala när allting känns så grått
när julen kryper närmre och allting är så brått
då kan det faktiskt hända att små fröjder de glöms bort
man glömmer bort att kolla under dagsljuset så kort
Om ögonen är öppna de stunder man går ut
så ser man saker som nu borde vara slut
än finns det vackra färger ute i skog och mark
de växer i gräset och på trädens bruna bark
I ...mer…
Helt plötsligt går det inte att lägga in flera bilder
Är det fler som tyckt att året varit konstigt. Stora mängder vanliga kantareller (t.o.m. nykomna nu i helgen) och massor av trattkantareller. Men andra arter verkar ha uteblivit helt. Har två ställen med blodsopp, men inte en svamp i år. Örsopp i massor, men dåligt med brunsopp och Karl Johan. Inga fjälliga bläcksvampar. Väldigt lite kremlor, som gulkremlor och olika röda kremlor.
I alla fall så i Vättlefjäll vid Göteborg. Vet någon om svampar tar igen sig som fruktträd ofta g...mer…
En svart trumpetsvamp som inte ser ut som en trumpet upptill utan liksom hopsnörpt, går den att äta eller är det något fel på den?