Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Per, pä din fråga vad vi tala om svara jag att JAG bara tala om Gåslever-Foie gras d´oie och anklever-Foie gras d´carnard som matas enligt Ganagemetoden. Om den finns att köpa i Danmarkt vet jag inget om men här i Sverige är den förbjuden.
Nu är min fråga vad du menar med Foie gras? Du nämnde ju grisar i ditt inlägg och att dom tydligen äter allt (vilket är osant)för att bli stora och få feta levrar!
Det är precis vad dom franska orden (kockarnas fackspråk) betyder"FET LEVER….mer…
Uppsala Svampklubb http://www.uppsala-svampklubb.net
på måndag kväll, 28 november – Mina raraste svampfynd – föredrag med Hans von Eichwald som berättar och visar bilder.
Tid och plats: kl. 19.00 - insläpp från 18.40 - Evolutionsmuseet (Fytoteket), Norbyvägen 16, Uppsala. Te eller kaffe med kaka.
Kom och hälsa på oss!
Kontaktperson: Christina Wedén.
Idag gack jag för att hämta en liten flisa från den döda, barkfria klentallen.
De små vita på bild 1 har vuxit till sig och är nu kanske 1½ mm. Undrar vad de tänker bli?
Bild 2 visar Caloceran? in situ på klentallen. På bild 3, där den losskurna och hemtagna flisan ligger på 5mmrutppr, kan småleken lättare uppskattas. Klart att det skulle kunna vara C.furcata, men så små?
Vedflisan sparad!
Hej alla!
Flera av er känner ju till VBSK (Västgötabergens svampklubb).
Nu har hemsidan varit igång och “online” sedan i våras. Nu behöver vi Er hjälp för att göra hemsidan än mer intressant och värd att besöka. Vi är oerhört tacksamma om ni vill ta några minuter av er tid och fylla i vår enkät - helt anonymt!
http://www.vbsk.se/enkät-5533483
Tack på förhand :)
Den absolut sista novemberlördagsturen gick till Svinträsket och gav hygglig utdelning. Tidigare har det varit dåligt med kantareller bland svinböken, men idag var det annorlunda. Sent omsider tyx vädret äntligen passa di gule och det fanns mycket nyväxta, de flesta alltför små, men med tanke på att det egentligen är vinter, så fick de ändå följa med hem tillsammans med några likaledes färska, rödgula trumpeter medan en röd flugsvamp fick stå kvar som prydnad!
Fick lära mig av Tony S här på forumet härom dagen att det finns två arter av narrkantarell. Dels narrkantarell (blek kantarell) hygrophoropsis aurantiaca och blek narrkantarell hygrophoropsis pallida. Jag har nu varit ute i skogen och funnit båda arterna och kunnat jämföra dem. Delar med mig här för jag tror det kan finnas fler som inte känner till de två arterna!
1 - narrkantarell
2- blek narrkantarell
3 - båda arterna tillsammans
:)
blåfläckig, utetempen nere i +10.3
och jag kunde inte motstå frestelsen att gå ut – men bara i trdg.
Och mörkret var tyvärr snabbt tillbaka!
På det döda plommonträdet är kantarellmusslingarna nu många hundra som alla gillat regnet - och åsarna syns tom i halvmörkret. De violetta är dock mångdubbelt fler.
som äter havregryn. I torsdags 10/11 hittade jag ett myxomycet plasmodium som växte på en låga på mossa och som hade gett sig på att inta föda på en ribbgrynna vilket jag sett rätt många gånger. Jag bestämde mig för att ta med en stor bit av det hem och sätta det i en liten klimatkammare och utfodra det med havregryn. Tyvärr så slarvade jag lite eller rättare sagt jag blev tagen på sängen. Telefonen ringde och jag blev ombädd att göra ett kort ärende detta tog endast 1 tim….mer…
Hur får man bort en raport i dag står där en myckett otrevlig sådan
mitt bæsta svampfynd i år gjordes i går, 19 nov. ca 50 gram judasøra på død flæderbuske og lit senare 330 gram meget flodt ostronskivling på død bokstam. bægge smagte supergodt ! dærtill tidigare i år 3 kg sort trumpetsvamp på 50 m2 nord om vejle fjord. judasøra og ostronskivling var lige nord fra horsens fjord, alt i bøgeskov.
Dagen till ära ska jag börja med årets första novemberkaktusblomma i norrfönster, bilden oskarp, men temperaturen var bättre än ljuset! Plantan har hängt med sen 60-talets senare år. Åtskilliga hundra blr ska de bli i år!
Besvärliga förh rådde också vid många av dagens darriga utebilder - med något enstaka undantag. Och att kameran trilskades gjorde inte det hela bättre!
Nog kvirrat!
I ett ngt ljusare söderfönster blommar en fröuppdragen amarylliskorsning.
Sen kommer dagen…mer…
trattisar lättare o plocka o hitta lättare att hantera smakar bättre