Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Söker häftena Plocka Svamp. Utgivna på Brevskolan. Saknar framförallt delen om Svampfärgning.Har du möjligtvis andra delar kan det vara intressant.
Igår gjordes strax över 5 900 klick, det måste vara rekord. Jag brukar hoppas på att nå som jag upplevt det genom åren den magiska femtusengränsen och igår slogs den med råge :)))))
KLICKA PÅ!
och i begynnande skymning med kraftigt regn – skönt att det är mildväder !- såg de ut som ännu en (blek) kantarellmusslingkoloni, denna gång på en död plommonhögstubbe i vår skog av olika, rotäkta plommonsorter. Men från lägre nivå blev de på bild 1 något helt annat, förmodligen ytterligare en form/ typ av purpurskinn, väldigt borstig…
Kantarellmusslingarna
på sitt döda katrinplommonträd såg för c två veckor sedan ut som på bild 2 och 3. Dagens bilder tyvärr ä...mer…
var ute idag och hittade en blomkålsvamp som ser ut att vara i fint skick, dock är den lite frusen. kan man äta/konservera den ändå? tips någon?
I måndags, efter lång grantrollkoll och kort lunch, åkte jag till Trollträsket, iklädd bl.a. gummistövlar. Såg inte en enda trollhand, trots att det efter förra vintern fanns hundratals och åter…. Kan nog tacka UU (och Skogsstyrelsen) för en katastrofgallring som kanske också knäckte bombmurklor, rökpipor och annat rart.
Men i dy, gamla löv och ung andmat under täta gråvidesnår söder om Playa Hans hittade jag massvis med ögonskålar (fanns runtom träsket) på döda pinna…mer…
Ni har sluppit mig en kort tid, men inte längre. Efter lite ”jobb” fre-sön besökte vi i måndags k-hufvudstadens avrustade gamla marina stridsledningscentral/skyddsrum på Skeppsholmen och betittade inkaguld av orimligt värde och prakt. Rekommenderas! http://www.etnografiska.se/smvk/jsp/polopoly.jsp?d=1697&a=19924
Men man hade inget så vackert som en guldkremla…
Idag var det bara skog med innehåll att betitta under hundrastningen.
Vi hittade bl.a. en vacker, vit ticka på en mycket…mer…
Synd att man bor så långt bort! :-(
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13947048.ab
Förrförra veckan rastade vi hunden utefter en ”allé” av vitlurvig skit, mycket snyggare än slät, brun hundskit!
Men det fanns så mycket att jag inte kom mig för att fota skönheterna förrän vid allra sista möjligheten…
Skitfotoinspirationen infann sig först vid ett stigavsnitt där någon lagt sten på sten och en räv tillagt något ovanpå - som dekoration!
Vi traskade idag 1/12 med två hundar men upptäckte ändå en hel del. Först något mycket glädjande; att den nyss avslutade gallringen vid mitt för två år sen upptäckta bombfält ser lika bra ut som vid hustruns –09 upptäckta lokal (den som efter gallring/utkörning besöktes vid min annandagpåskexkursion i år).
När virket på dagens lokal är utkört har vi lite ris att flytta. Ska bli intressant att se hur båda lokalerna utvecklas.
Bombmurkelcentrum här finns vid granen mitt…mer…
Här är lite fler svampar som växer vid mitt jobb här i Skottland.
Dessa växer bara några meter ifrån ett ställe där jag hittade blåmusseron för några veckor sedan. Väldigt solida i kroppen, vilket får mig att tänka på musseron, men eftersom de är tuvade och växer under en tall kom även talltuvskivling upp i huvet, även om det är osasnnolikt.
Fantastiskt med all denna kunskap här på forumet!
Lärde mig av Hans v E här att det finns en murkla som heter mjölkmurkla. Hade inte den blekaste aning om detta. Tack Hans. Nu till saken! Varje höst kommer det upp en ende och ganska missbildat helvi murkla upp i “gräsmatten” på vår skogstomt i nordöstra Uppland. Min fru tog ett kort på årets ex den 5.11.2011,
Kan detta va en mjölkmurkla?
Vita hattmurklor från andra fyndplatser har alltid sin karakteristiska hattform men inte våra…mer…
I mitt jobb med projektarbetet för Svamkunskap steg 1 fann jag denna konstnär i Kanada..hon gör fantastiska svampar:-)
dagens skitsvamp får jag till att vara en Lasiobolus papillatus, det är en pytteliten svamp,ljusgul och den har hår, bilderna är frk. hårstrå, asci och sporer
kompis i födelsedagspresent, bilden är lite märklig men märkligare är nog svampen, kanske inte underligt att jag har sprungit mellan sängen och toa i två dagar och då har jag upplysningsvis inte ens ätit den bara tittat på den :))
Tilläggas kan att min polare Peter. H både har gjort/tagit fotot och tillverkat den märkliga tingesten efter musikgruppen “Guru Gurus” logga =0)