Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag gör som JAS, lägger in bilder som jag inte lyckats klura ut.
Serie 1 - Tror att det är på tall
Men, vad är det?
Serie 2 - Vad kan det här vara, känner igen den, men kan inte sätta fingret på det.
Serie 3 - Är detta begynnande purpurskinn????
Serie 4 - Har frågat om denna tidigare, fick svar, men har tappat bort det.
traskade vi idag. Där var ofantligt mycket färska rådjursspår och färska ”pellets”, så hunden trivdes gott…
Vi besökte den enda hittills hittade infekterade hasseln och tog några bilder. En visar den gamlas (hittad i april –08) allt sämre status. Den yngre ser bättre ut. Och så blev det en bild på kuddticka på hassel, där den helt logiskt oftast är mycket tunnare och mindre än på sälg. Jag vänder på min gamla fråga: är det någon mer än jag, som aldrig sett trollh…mer…
Nu är det vinter i hela landet och vi är bara i november och kallare skall det bli. JAG HATAR DET VITA SKITEN!! Det är ok om det är vitt någon vecka runt jul men det får inte börja i mitten av nov. och hålla på till gud vet när. Ni i norr kanske tycker att jag är gnällig men jag har flyttat hit till södern för jag har haft nog av snö i mitt tidigare liv. Hur har ni det ute i övriga landet?
Ja nu när vädret är som det är så får man i alla fall lite tid över till att gå igenom sina bilder. jag har börjat med mina tickbilder och där är en del ? Några vet jag att jag har fått svar på tidigare men har slavat och har dålig koll på var när och hur. Jag får oxå krupp på några som jag borde veta och som är rätt enkla men jag tar hjälp av er i stället så det händer lite här på forumet:)
serie 1. Kan detta vara blek blåticka?
Korten är tagna 2009-01-11 och jag frågade även då om namnet men fick inget förslag. Kanske ngn kan hjälpa till nu? Har försökt hitta tillbaka till grenen för att ta bättre kort men inte hittat den igen:(
Färgen närmst grenen som jag tror kan vara översidan var svart, sen gick det över till grönt och sedan vitt. Växte på lövgren men vet tyvärr inte vilket trädslag.
Vet att bilderna inte är bra men kanske är det ngn som tycker sig känna igen det? Tacksam för alla försla…mer…
är det alldeles för ont om här på forumet.
Därför kommer en bild på minst två, tagen idag.
De små känner väl alla igen; Nectria cinnabarina och dess imperfekta stadium,Tubercularia vulgaris, på en död häggpinne. Och häggpinnen ligger på porsidan av en ätbar ticka!
I morgon kommer en ny, nytagen svampbild – hoppas jag.
...eller någon annan som kan en del om tickor.
Har blivit tveksam när det gäller att skilja på gullticka och isabellticka. Tycker numera alla jag hittar stämmer bäst med den senare, vilket känns märkligt då ingen annan tycks hitta den i Skåne.
Klas skriver i Tickboken om isabellticka (Skeletocutis carneogrisea):
“Unga fruktkroppar färgas röda av KOH som hos Skeletocutis amorpha, men färgen bleknar bort på ett par sekunder.”
Stämmer detta Klas? I så fall förenklar det bestämning…mer…
1.
Nu bär det av in i minnenas värld.
Där ute bortom kakelugnens värme viner vinden, i fönstersmygen drar den in med isande viskningar, brevinkastet har jag tejpat igen för att mota bort kung Bores intrångs försök. Trädens svarta grenar vajar och piskar, river som klor i den kalla luften, i gatlyktans gula sken dansar snöflingorna en vansinnig ringdans som aldrig verkar ta slut. Därute begravs de sista svamparna under det tjocknade snötäcket, blommorna svartnar och dör, försvin…mer…
Min dotter håller på med ett arbete om de fossila bränslena och dess miljöefekter. Jösses hon går i 8an. Nu har hennes lärare sagt att om all is vid polerna smälter pga. den globala uppvärmningen så skulle allt land dränkas!? Detta är så klart rent nonsens. Min fråga blir i stället- Hur högt stiger vattennivån om allt vatten som är bundet i is smälter? Jag har hittat siffror på allt från 27m till 4,5mters höjning. Är det någon här som har bra koll på detta, jag trodde a…mer…
den 23’e januari önskar sig bara 1 sak i juilklapp och går det inte då går det bra till födelsedagen. Hon önskar 1 st nystan, svampfärgat “lila” garn. Skulle aldrig låtit henne titta i Hjuördis bok.
Någon som vill sälja lysticka eller byta till ngn annan färgsvamp?
i Uppsala Svamplubbs nästa sammankomst:
Måndagen den 29 november kl. 19.00: Den ryska urskogens tickor - iakttagelser och funderingar kring ekologi och naturvård. Föredrag med Jan-Olof Hermansson.
Jan-Olof Hermansson är en av landets främsta kännare av barrskogens lavar och tickor och har en gedigen erfarenhet av ryska urskogar, vilka han besökt mer än 40 gånger. Han berättar om sina erfarenheter av dessa miljöer med fokus på tickor, deras ekologi och naturvård.
Jan-Olof arb…mer…
Fick tips av Elisabeth Bååth om intresant läsning.
http://taffel.se/artiklar/torkad-svamp-grytgladje-och-sasraddning