Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
kunnigt folk, varför svarar ni inte på frågorna som alla nybörjare ställer ?
Minns själv alla möjliga och omöjliga frågor jag ställde för ett antal år sedan och fick för det mesta svar som resulterade i kunskap.
Visa vad ni lärt er på svamputbildnigen, bjussa på era kunskaper om ni vill att det skall leva vidare.
Jag är ju själlärd och har mkt. frågor själv men jag tycker att det gått pretige i det hela, ingen vill visa okunskaper, ingen vill säga,” jag kan inte “, var ...mer…
Upplever att svampen får mer smak vid en långsam torkning. Varmluftsugn 50°C ger mindre smak än torkning i rumstemperatur. Bäst smak har svampen fått vid riktigt långsam torkning där jag fått kasta endel pga larver och förruttnelse. Kan det vara så att svampen behöver tid för att utveckla vissa smaker? precis som en långsam torkning av tex tobak ger mer arom? Vad har ni för erfarenheter?
Det är främst vid torkning av soppar som stensopp och sandsopp jag märkt detta.
sannerligen ett rekordår før karl johan hær i jylland i år. 40 kg rensad vikt på 2 dagar !!! og det mesta 1 a sortering !!!
og det har inte kommit på låna væga så mycket regn hær som i sverige, så dær måste ligga någon periodicitet bakom karl johans fortplantingsintresse…eller ?? senast det var k j år hær var i 2004-06 og sedan dess i stort sett tomt på k j men som alltid massor med kantareller. pris till restaurang hær, 300-200 dkr beroende på avrækningsform.
Hej!
Idag hittade jag detta svamp?
Luktar sött och fruktig.
Tack för hjälpen
Kan man torka fötterna på t ex stensopp och karl-johan? Jag har just hittat några riktigt stora soppar (är faktiskt inte helt säker på vilken det är, men jag tror stensoppar)
Foten är ju grov och porös i mitten. Kan jag ändå torka den, eller är de inte goda och ska slängas?
Man ska vara försiktig i svampskogen!!
http://www.atl.nu/Article.jsp?article=61864&nyhetsbrev&a=Svampplockning%20med%20risk%20för%20livet
:)