Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej.
Vore MYCKET tacksam för synpunkter på dessa 6 sorter. Mest sopp. Se länk nedan.
http://nuolja.se/svamp100823/svamp_100823.htm
Tack
//Togga
Har i år hittat stora mängder jätteröksvamp och läst på flertal ställena att man kan frysa in den i skivor. Undrar bara om man bör förvälla den innan den fryses in eller går bra rå? Då jag slängt den på stekpannan för att förvälla kommer där typ ingen vätska ut så verkar inte innehålla mycket vatten?
Klippte nyss gräset och råkade köra över några vita svampar,visade sig att mina vårmusseron iår oxå är “höstmusseroner”,få se om de tar sig ordentligt,tänkte blanda upp dem å se hur de smakar så.Är inte jätteförtjust över “parfymsmaken” som jag känner,men de ska tydligen vara mildare på hösten och sägs få bättre smak uppblandad
Hej
Jag har hittat en massa spindlingar som jag tänkte färga med, men jag blir inte klok på dem. De är så lika och olika och halvlika… jag har den fina färgsvampsboken men det tycks inte hjälpa. Den ena sorten (den med rödast skivor) tror jag är rödskivig spindling. Är då den som är alldeles kanelbrun roströdskivig spindling? Sen har vi den vars skivor nästan lyser orange. Där har jag ingen aning. Tacksam för all hjälp.
tagna på bar gärning.
På bilderna ser ni vilka som saboterar svamparna, Svampmyggan.
Myggan längst till vänster har borrat in sitt äggläggningsrör i den goa svampen. Där ska sedan de läbbiga larnerna frodas till vårt förtret.
Den svarthornade dödgrävaren gör nytta genom att ta hand om ruttna svampar som redan passerat “bäst före”.
Jag såg svampstaffs bilder på bolmörtsskivling och tänkte att den borde man försöka hitta. Men jag tror inte detta är den, utan någon annan grov Entoloma. Vad sägs om E. lividoalbum?Sporstorleken stämmer (ca 10 x 8 my). Den växte tillsammans med gran och björk på dikad mark.
En annan fråga. När man mäter sporerna, ska man räkna med den utdragna spetsen på Entoloma-sporer?
Hej,
har fått med mig hem Karl-Johan-svamp för första gången i mitt liv. Har tidigare hållt mig till kantareller, trattisar och trumpeter.
Men sprang över 4-5 stycker karl-johan och i brist på kantareller tog jag med de hem.
Eller rättare sagt, jag lämnade två tre riktigt stora i skogen för att de var gulgröna under hatten och såg ut att ha blivit dåliga. Men på bilderna nu ser jag att de kanske var ett misstag?
Några frågor:
Borde jag tagit med de hem och skurit bort det…mer…
Jag har plockat gulkremla för första gången och undrar om de ska förvällas? Eller kan man bara frysa in dem som de är? Hur gör ni?
Tacksam för svar.
Ingrid
Har lagt upp ett par bilder och vore tacksam om någon kan identifiera den:
http://www.sunaman.net/temp/DSC_2423.JPG
http://www.sunaman.net/temp/DSC_2424.JPG
Jag hittade massor av kremlor idag i en granskog, jag har aldrig plockat kremlor förut, men av vad jag läst passar mandelkremla bäst in på beskrivningen, kan någon verifiera?
Vid provsmakning smakar de nästan ingenting, men efter en stund i munnen inbillar jag mig att det smakar lite nötaktigt. Lammellerna lossnar lätt och ser ut som mandelflarn. De små exemplaren är bruna, de stora övergår i en rödbrun/lila ton.