Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Det har funnits en del trådar där ämnet tagits upp, men ingen som bara handlar om detta ämne. Kort sagt handlar det om den kniv ni använder till svampen.
Det verkar finnas två populära modeller. Dels “Karl-Johan”, den med det moraknivsliknande bladet och borsten. Dels “ICA-kniven”, med tunt plåtblad (sheepsfoot-form) och borste i baken.
Karl-Johan passar mig extremt dåligt. Bladet är helt fel för svamp och alldeles för grovt. Borsten är lite fiffigt placerad, men kniven tar upp ...mer…
Var ute och plockade svamp igår. Hittade många nyuppkomna tallkallar sandsopp m.m.är mycket noggrann med att bara ta fräscha svampar samt grovrensa i skogen. Ändå när man kommer hem är det fullt med larver där det inte skulle vara några! kan larverna få fart när svampen ligger i bilen flera timmar?
Är det någon som varit med om samma sak?
Vitaktiga riskor med beiga inslag. Hatten är småluden, och framförallt den inrullade hattkanten. Diam. 8-10 cm. Täta skivor. Kan även tillägga att det växte vårmusseroner på samma plats i maj.
Är detta något att bjuda grannen på i helgen? Efterssom jag har både goda samt mindre goda grannar kan det vara bra att veta vem jag ska bjuda. Är det någon sorts vitriska?
Dessa växte i centrala Örebro på en innergård i en alldeles nyanlagd liten park, i ring runt en nyplanterad lönn. Höjd ca 5-7 cm.
De yngre rent vita, lite sidenglansiga, vilket gav mig tankar om silkesmusseron, men de unga var klockformade som små fjällskivlingar medan de äldre hade mer oregelbunden hattform och började få lite beige inslag. Skivorna vita till något sämsk-beigefärgade.
De var inte speciellt musseronliknande egentligen, och det närmast liknande jag funnit i littera…mer…
http://www.alltomstockholm.se/start/article102882.aos
Trevlig helg, allihop! Må svampen vara med er!
Finns det någon där ute som kan ge mig en förklaring till trattkantarellers olika utseende?
Jag plockar knallgula på hög fot, mörka nästan svarta kraftiga härliga, trattar med “tofsar” på, samt “vanliga trattar” sådana som avbildas på foto, det finns även en lite “sladdrig modell med smal fot?
Är det växtplats förhållanden finns det flera arter? Nu är jag nyfiken?
Tacksam för svar!
Någon som har hitta någon bra site som har snygga etiketter för t ex svamp enkelt att enkelt o gratis ladda ned. Tänkte göra lite snygga burkar med skogens torkade läckerheter att ha framme på kökshyllan…
Hej!
Här finns fina utflyktsmål och en del handlar om svamp klicka på ditt län och kolla vilka aktiviteter som finns!
Månad högst upp för att se programmet!
http://www.naturensar.se/kalender/?startDate=2009-07-01&endDate=2009-09-30
De otäcka är rätt vackra att se på, men inte bra att äta, ffa för barn och hundar.
De täcka är jag tacksam för hjälp med…
De är kanske också otäcka?
Dessutom en annan gräsmattefråga; varför fick den svartnande vaxskivlingen inte längre heta svartnande. Det är ju precis det den är!
Varför är aldrig kantareller angripna av insekter? Giftiga kanske.