Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hallå!
Har hittat lite kantareller och funderar på om man kan lägga in i olja/ göra kantarellolja av det? Hur gör man och vad ska man tänka på? Finns det något som är väldigt viktigt att veta?
Tacksam för svar och lycka till ute i skogarna!
Växte under barrmattan i äldre granskog hattarna c.a 40mm breda skivorna brunfläckiga på dom äldre ex. lukten något fruktig ingen speciell smak är det någon musseron kanske?
ser att en del brukar konservera svamp! hur gör man?
Hej!
Första dagen jag såg dessa, reagerade jag på att de utsöndrat en klar lingonröd vätska som låg som vackra droppar uppepå hattarna. Hade tyvärr ej kameran med och bilderna här är tagna två dagar senare, efter regn.
Växer gruppvis i vitmossan på tallmo. Ytan mörknar snabbt när man tar i den. Inte klibbig. Jättesvår att bryta isär, som gummi.
Har fått förslaget oxtunga men tycker inte det stämmer. Någon som känner igen dem? :O)
ibland funderar jag på att sätta upp ett och annat plastband, men där jag nu vandrat i fem år känns det överflödigt. Det känns så gott att hitta bestånd efter bestånd precis där dom ska vara…frågan är bara hur hittar man tillbaka år efter år , skogen förändras likväl så vet jag exakt var dom borde stå (och står).
Jag går lätt vilse och snurrar gärna runt när jag hittar nya bestånd , men jag förundras ändå över att jag med mm precision kan hitta exakt mina gamla g…mer…
Hej! Denna svamp, och ytterligare några exemplar, har jag funnit och undrar om jag ska våga tro att det är en etter-riska, en av vad jag förstår, de s.k. “finska riskorna”? Jag har aldrig vågat ge mig på denna grupp tidigare, men nu har jag plåtat, och förvällt i 2 x 15 min och fryst in. (Första kokvattnet fick jag skumma av ordentligt) Vågar jag använda den? Den är HET i smaken, en dutt m tungan känns i flera minuter innan förvällning. Små droppar saft som syns på fotot. Min ...mer…
Plockade ca 2,5 kg Trattisar den 22/8 i år.
Men jag undrar om det är för tidigt att plocka svampen?
Behöver den mer tid att mogna för att ge den rätta smaken
När jag nu torkar den på tidningar så känns svampen nästan som gummi när man tar ett gäng i handen.
Kanske jag måste kasta all svamp
Hittade idag 2 ex av denna svamp, den mindre, (på bilden) ca 4 cm hatt diameter och den större 10 cm dia. Blånar ej vid snitt och svartnar ej heller vid tumning. Mycket fast i köttet. Ingen lukt. Liknar ju lite blek björksopp men fjällen på foten helt annorlunda. Börjar dra lite åt beige färg några timmar efter plockning. Vad heter den och framförallt är den ätlig eller t.o.m. en bra matsvamp?