Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Finns ett ställe i närheten där det tydligen brukar finnas blomkålssvamp lite då och då. Kan det vara dags att gå dit och kika vid den här tiden, eller kommer de oftast senare?
Bor i Spångatrakten utanför Stockholm.
Hittade ett par knoppiga stolta fjällskivlingar där hatten fortfarande inte har öppnat sig från foten.
Hur avnjuter jag dem bäst? Tänkte torka & mala fötterna…
Jag har sett flera sjok med vit/gräddvit svamp som jag har försökt hitta i min svampbok men ej lyckats. Har ingen bild idag men skall ta en och skicka in. Jag tror att svampen är oätlig.
Höjd ca 10-15 cm, växer ofta flera tillsammans, blekgulvit. Ser ut som vaxskivling eller frostskivling på undersidan. Foten konkav, saknar ring. Skivorna är grenade och går en liten bit ned på foten. Hatten är vaxartad och lite böljande.
Ser så fin och god ut men har en stickande doft som kan li…mer…
men behöver man vara både arrogant och stöddig här….
så j-la tråkigt när det enda vi vill är ha hjälp och stöttning i svampskogen
medlem sen 5 år
Besökte idag en gammal kulturmark som är kraftigt igenväxt med björk och gran. Marken är fuktig till blöt med stort inslag av björnmossor.
Under en tät grandunge hittade jag en varelse som jag aldrig sett förut. Såg ut som en renlav som någon målat klart orange. Vad kan det vara???
Intill grandungen växte en jordtunga. Geoglossum? Går det att säga något om arten?
Helt nära denna fanns något som jag tyckte liknade en röksvamp med lång fot. Lite lätt fallisk i sitt utseende…mer…
Finns det något sätt att liksom “dra” ur mask ur svamp?
Har plockat en del fårtickor och taggsvampar, men det är ju hopplöst att finna någon som inte är angripen av mask.
Svamparna är ju stora och i gott skick för övrigt och man ser inga maskar, bara små gångar och det är ju svårt att skära rent överallt.
Det känns så onödigt att bara kasta allt, så om det finns något annat sätt så vore det ju toppen!
hejsan ! var ute i skogen en snabbis och hittade som vanligt kantarell,men också blek taggsvamp.Undrar nu om man skallförvälla den innan man fryser den el går det bra rå.
Tacksam för svar
Jag skall iväg en sväng till centrala blekinge i morgon och undrar om någon har koll på svampläget där? Är det lönt att springa runt några timmar i Blekingeskogarna??
Vi har haft 4kg kantareller,i en plaståse i kylen.
Vi har har stekt av dom efter hand.
Nu är det ca 3hg kvar,efter 1 vecka.De sista stekte vi för 3 dagar sedan.De som är kvar luktar
gott och är fina o fuktiga.
Men alla skriver att man förvara
dom några dagar i kylen.
Vad händer när kantareller blir för gamla.
Bildas det gift i dom eller vad händer.
mvh Bruno