Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Har avlagt ett besök hos en god vän i den Finländska skärgården mellan Åbo Och Helsingfors. På Hättö hittade vi en hel hoper med kantareller. Det blev en underbar sås tilsammans med det grillade. Visst är naturen underbar…
Jag tog tickor som var 5-10 cm i hatten. De var mycket mjuka, inte det minsta sega eller träiga.
Varken som stekta eller gräddstuvade var det någon kulinarisk upplevelse av den högre skolan. Jag kommer inte att sukta efter det i framtiden. Det smakade ytterst lite. Smaken var ungefär som de luktar.
Däremot var de utmärkta att göra vitlökschips av. Så det kan jag rekommendera.
Jag stekte/fritterade i olivolja med pressad vitlök, salt, peppar och örtsalt.
Jättegott, faktiskt.
Hittade ett gäng svampar som jag först trodde var blek kantarell. Jag är tyvärr av med min usb-kabel så jag kan inte lägga in bilder…försöker förklara istället.
- De växte i barrskog på en slänt. Jag tycker som sagt själv att de är mycket lika blek kantarell (förutom undersidan, se nedan).
- De är ihopväxta med varandra vid foten på samma sätt som kantareller kan vara.
- De är svagt gula på ovansidan. Undersidan och foten är vita.
- De lite äldre är trattformade…mer…
100mm regn har kommit här på ett dygn. Jag tar på mig grodfötterna och simmar till svampskogen imorgon.
Har en del frysta kantareller i frysen. Tänkte göra lite stuvning ikväll.
Ska man lägga fram dem och låta dem tina eller slänga dem i pannan direkt? Vad blir bäst?
Bild från igår, vet inte om det är en en sommarticka. Vad säger Ni?
...dök upp i frysen för en stund sedan när jag röjde i den för att bereda plats för kommande svampskördar. Längst inne i det mörkaste och skummaste hörnet låg en påse med fina små KJ som jag frös in rensade och fina i höstas.
Kl. 18.30: Har just stekt dem tillsammans med lite vitlök, nymalen svartpeppar och lite salt.
Kl. 18.31: Går nu ut i trädgården och hämtar lite bladpersilja som jag klipper i stekpannan i slutet.
18.39: Lite egenodlad oregano och timjan fick följa m…mer…
Nattjobbare som är ledig, sover sällan:)
Undrar lite bara, allmänt.Även vi som väktare drabbas ju av finanskrisen.
Om man blir Jääääävligt duktig på svamp, går det att leva på det?Då menar jag inventeringar osv. eller är det ideelt?