Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
har plockat 3 kg K-J plockat där tidigare. Unga,små och större ex. Väl hemma har jag förvällt och smörstekt. Då kommer den bittra smaken!? Jag har smakat på den rå så att det inte ska vara gallsopp! När den är förvälld smakar det inte beskt. jag är konfunderad. Kan Ni kloka ge mig råd? Vet att små K-J kan förväxlas med gallsopp. Gallsopp smakar väl bittert redan i färskt tillstånd?
Har Nu provat tvÃ¥ satser bÃ¥da blir beska, stekt! Jag har använt herbamaresalt istället f…mer…
Hej alla svampälskare!
Jag har precis upptäckt tjusningen med svamp. På en svamptur hittade jag ett exemplar utav en stor vit svamp som växte på en trädstam. Trädet var dött, men hade fortfarande rötterna i marken. Nu är jag supernyfiken på vilken denna stora svamp kan vara. Är den giftig, oätlig eller till och med ätlig?
Svampen är drygt 10 cm bred och ca 8 tjockt. Utan stam. Vit undertill och lite smutsvitare/ljusljusbrunare ovantill.
Kan nÃ¥gon klurig svampkännare hjälpa…mer…
Vore kul att höra era rapporter om ni hittar något i Linköpingsskogarna!
Själv ha jag lite svårt att komma iväg, men en kantarellrunda blev det häromdan. Inga mängder precis, de var fortfarande lite små.
Igår kollade vi Rödgul trumpetsvamp vid Kärna Mosse. De är på gång, även de lite små än så länge men det verkar bli lika många som vanligt.
Jag är på jakt efter någon som ordnar svampexkursioner i stockholmstrakten. Någon som har nåt tips?
Hej! Jag är en glad svampamatör (har bara plockat kantareller innan)som tänkte börja att plocka soppar med… Nu har jag hittat massor med vad i mitt tycke ser ut som Carl-Johan eller nÃ¥gon av de andra som benäms ädel o sammetssoppar (men definitivt inte Eldsopp el. Djälvulssopp)De stora exemplaren är jag väldigt säker pÃ¥ att de är Carl-Johan, men de mindre är ljusa pÃ¥ undersidan. SÃ¥ dÃ¥ verkar det som enda mindre goda soppen som det kan vara är Gallsopp. Nu undrar jag om man kÃ...mer…
I tisdags var det halvfint väder, så jag lurade med mig Guuuuben till kantarellskogarna. Började hällregna efter en stund, så Guuuben satt kvar i bilen med hundvalpen medan jag plockade kantareller, ca två liter blev det.
Gympadojorna fick jag hälla vattnet ur och brallorna blev nästan dubbelt så långa, men kantarellerna var GODA.
Förra hösten fick jag en stor kartong med Trattkantareller av en van svampplockare. Jag rensade dem själv och upptäckte en Toppig giftspindling bland godsakerna. Jag slängde bort den och frös in Trattisarna. Tänk om jag missat nÃ¥gon… VÃ¥gar man äta dem? Hur farlig är giftspindlingen? Känns inte sÃ¥ kul att slänga bort allt men samtidigt vill jag inte riskera nÃ¥got. Tacksam för svar
NU är det dags att ta tillvara på den fjälliga bläcksvampen.Den växer nu upp på våra gräsmattor och är riktigt god att smörsteka.Ta den som ung, innan den har börjat att bli blå, för då är den oätlig.*Lasse ohlsson
Hittade en bra artikel om kremlor i dn.
://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=548&a=568420
Här är bilder av Ã¥rets första “kull” av eldsopp. Jag skördade en av de halvsmÃ¥; gallrade alltsÃ¥ lite! Den ska ätas och jag undrar om det finns nÃ¥t specialrecept att använda, utöver vad Klas säger, bl.a. i boken.
Det är en så vacker svamp som vi har på tre helt skilda platser på tomten och en 15 m utanför.
Samtidigt vill jag be om kommentar till min trÃ¥d “Tickor pÃ¥ död tall”, enligt Michael violtagging eller -mussling.