Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej. Jag är ren nybörjare på svampplockning och undrar hur jag säkert kan identifiera att den svampen jag står i begrepp att plocka är en Karl Johan? Plockade i går och några hade ljusgul/gröngul undersida, andra i princip vit. I övrigt så pass lika att de kunde vara olika exemplar av samma svamp. Någon som har tips på ett säkert sätt att identifiera Karl Johan
Hej igen. Någon som vet om det finns några möjligheter att följa med på svamptur i sörmland? Som nybörjare är jag framförallt ute efter tips kring hur olika svampar identifieras och rent topografiskt, var förutsättningar för svampplockning är bra. Mvh/ Erik
En örsoppsliknande sopp med mattluden äpplefärgad hatt och med gula rör, som blånar vid tumning. Spenslig fot utan ring. Gräsmark på Köpstadsö i Göteborgs södra skärgård. Någon som vet dess namn?
Idag plockade vi ganska rejält med karljohan och örsopp. Eftersom det blev en del fick vi förvälla i två stora grytor, svampsorterna blandade.
Vad som hände var att i aluminiumgrytan blev karljohan-bitarna gula medan örsoppen blev lila, och i gjutjärnsgrytan blev karljohan gråvit medan örsoppen blev nästan svart.
Vadan detta? Fanns det någon tredje svampsort inblandad eller var det materialet i grytorna som färgade så radikalt?
Tack för tipset! Har kollat hemsidan. Några undringar: hur går det till, åker man sen i samlad tropp till nån skog? Kommunalt el bör man ha bil? Finns nån ledare med som kan hjälpa till med artbestämning el är det mer bara att man plockar tillsammans? Jag har hund, brukar fler ha hundar med sig?
Hälsningar,
Jag har hittat ganska många små fasta, fina ex. i Salatrakten den senaste veckan. Är det likadant i resten av vårt avlånga land?
En liten påminnelse.
*klick*
En händelserik dag i skogen blev det. Stötte på en älg, till saken hör den att jag inte gillar att gå själv i skogen för där bor det ju djur. Idag trotsade jag min rädsla och gav mig ut på egen hand. Och naturligtvis stötte jag på skogens största invånare. Jag sprang för livet! Lite lycka blev det iallafall i form av en svampkorg med lite gott och blandat. Bla hittade jag den här som jag tyckte såg spännande ut. Men Vad är det? Det rinner ut vit mjölk när man skär i den.
Jag brukar inte plocka Grynsopp inte nu heller trodde jag men det var Grynsopp. Så kommer man hem och ska rensa, dra av hud och ta bort rör, klibb & klabb, det är inge kul men nu ligger de på tork.
Jag var ute efter Stoltfjällskivling på Järavallen hittade 3st !!! men å andra sidan en del nejlikebroskskivling och lite andra som jag inte vet och lite som jag vet. Efter svampresan blev det lite annat gott dricka, så jag återkommer i morgon med bilder mm. Tjohoo, ha detbra där ute, scchk…mer…
Bild 1: Kan Karljohan vara såhär ljusbrun? Hittar inte någon annan svamp det kan vara.
Bild 2: Säg, säg, kan det vara skogschampinjon? Växte i blåsippsblad under gran. Granne med några läskiga vitfläckiga flugsvampar.
Bild 3: Sorry, dålig bild, men lägs granrötter växte detta. Kan det bli bolmkålssvamp av dem eller är det någon otäck fingersvamp?
har plockat 3 kg K-J plockat där tidigare. Unga,små och större ex. Väl hemma har jag förvällt och smörstekt. Då kommer den bittra smaken!? Jag har smakat på den rå så att det inte ska vara gallsopp! När den är förvälld smakar det inte beskt. jag är konfunderad. Kan Ni kloka ge mig råd? Vet att små K-J kan förväxlas med gallsopp. Gallsopp smakar väl bittert redan i färskt tillstånd?
Har Nu provat två satser båda blir beska, stekt! Jag har använt herbamaresalt istället f…mer…
Hej alla svampälskare!
Jag har precis upptäckt tjusningen med svamp. På en svamptur hittade jag ett exemplar utav en stor vit svamp som växte på en trädstam. Trädet var dött, men hade fortfarande rötterna i marken. Nu är jag supernyfiken på vilken denna stora svamp kan vara. Är den giftig, oätlig eller till och med ätlig?
Svampen är drygt 10 cm bred och ca 8 tjockt. Utan stam. Vit undertill och lite smutsvitare/ljusljusbrunare ovantill.
Kan någon klurig svampkännare hjälpa…mer…
Vore kul att höra era rapporter om ni hittar något i Linköpingsskogarna!
Själv ha jag lite svårt att komma iväg, men en kantarellrunda blev det häromdan. Inga mängder precis, de var fortfarande lite små.
Igår kollade vi Rödgul trumpetsvamp vid Kärna Mosse. De är på gång, även de lite små än så länge men det verkar bli lika många som vanligt.