Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
i ett tidigare inlägg där det visades en vit flugsvamp svarade jag att den är god, kanske dumt, skulle nog skrivit giftig och god.
men jag trodde att alla visste att den är giftig.
SVAMPEN ÄR DÖDLIGT GIFTIG men den smakar även bra. jag har hört det av en man som ville kolla varför människor förväxlade champinjoner med flugsvap och varför de fortsatte äta.
han lagade till en stuvning av vit flugsvamp, och han sa att den var så god att han bara ville svälja och äta mera istället ...mer…
Det är ju så underbart!
Har precis avnjutit en svampsoppa på biskopsmössa, trattisar, nejlikbroskskivling, citrongul slemmis, sotvaxskivling. Det var SÅ GOTT!! Lite vitlök och scharlottenlök, grädde och mjölk, salt och peppar. Med jordärtskockeklämma som tillbehör. Yummi!
Till er som är tveksamma till biskopsmössan - var inte det, värm upp svampen i pannan (som med de flesta andra svampar), vätska ur den, i med smör och bryn väl. Då försvinner ev gifter. Den doftar och smakar…mer…
Jag hittade på ett recept på goliatmusseron på Kunskapskanalens hemsida. Det var också en del text kring förra programmet. Hittas i länken.
ni har väl inte glömt “ett klick för skogen” !?
tyckte att det var dags att påminna igen.
mvh
1.En sopp som blånar
2.En behagligt olivblå-grön riska smakar milt , tyckte larverna oxo
3.Brun med vit kant har dykt upp överallt nu.Täta vita skivor
4.Blyertsgrå sugrörsliknade fot , grå hattfärg
5.Träig brun fot , beiga skivor ljusbrun hatt
6.Lång genomskinlig ljusgul fot , ljusbrun hatt , ljusbeiga skivor
7.Trattformad orangebrun växer i häxringar under gran, har dykt up senaste dagarna , luktar gott (svamp), ingen mjölksaft
jag håller på att inventera lite tänkta reservat N, om Norrtälje, här är några svampar
1 limsvamp, växer på ek, du blir svart om fingrarna om du tar i den, skall vara en bra färgsvamp, (grönt tror jag)
2 Streckvaxskivling Hotart å mycket sällsynt
3. Albatrellus citrinus. Lammtickan Albatrellus subrubescens delades för något år sedan i 2 arter i tallskog Albatrellus subrubescens, i granskog kalkhaltigt Albatrellus citrinus
Hur i alla sin dar blir man ren om händerna efter plockande/rensande? Jag kör både citron och galltvål, men resultatet blir sådär. Inte så kul när man skall på möten, teater mm. Tips emottages tacksamt. Nu skall jag in i bastun óch gnugga fingrarna!!