Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
I min svampskog i sydöstra Skåne har många svampar fått en ljusblå prickig beläggning, som ser ut som mögel. Det finns på små som stora trattkantareller, trumpetsvamp och många andra sorter. Är det fler som har sett detta och vet vad det kan vara?
Sprang idag på en grupp koppartaggsvamp precis nedanför min stuga i Karlstadstrakten idag. Vet att det aldrig växt såna där tidigare år jag haft stugan men i år så..
Nåväl, min fundering är hur sällsynt den egentligen är? Har aldrig sett den förr. I databasen här står att den växer sällsynt i hela landet och i Bo Nyléns “Svampar i norden och europa” står att den är “sällsynt i göta och svealand -något vanligare i östra svealand.”
fingersvamp och den turkosgröna.
Hans, dessa fingersvampar växte tuvade och höjd 5 - 6 cm. Kanske vedfingersvamp som du föreslog.
Den andra hade liksom fjäll på hatten och foten, ring. Smakade ingenting och så det där med lukt ???
Kan du avgöra nu, bilden tagen på de två jag hade med mig hem. hej och tack.
Hur förvarar man på bästa sätt trattkantareller, rödgul trumpetsvamp och grå kantarell. Även en del gula kantareller men inte i samma mängd, har även hittat taggsvamp i massor. Nu har jag torkat all svamp utom gul kantarell och taggsvampen. De har jag förvällt i lite vatten. Har jag gjort fel? Och är det fel att torka svamp upplagd på en bricka i rumstemperatur?
Det verkar som om det blir jag & Nina i skogen i morgon, eller är det fler som skall med? Andreas, Franco?
Hej alla Glada!
Är verkligen så överlycklig över att ha funnit detta forum! Bra för nybörjare och komma in och få lite tips och att kunna ställa lite “svampfrågor”.
Det jag undrar är hur länge man kan plocka svamp? Bor i Mälardalen och såg igår att trattkantarellerna har kommit. Hur länge kan man plocka dem? Hihih…tycker hösten borde vara lite längre…..
PS. Jag tycker också att det är lite synd att vissa förstör stämningen på detta underbara forum!
Hej svejs!
Listan øver Matsvampar her på forumet bør revideras. Riddarmusseron er inte matsvamp lenger efter dødsfall i Frankrike!
Det har regnat rejält här inatt och nu i kväll har det regnat igen, stort åskoväder var det också.
Kollade idag ett ställe jag såg små torra kantareller förr aveckan och idag var de stora o fina o ganska böta.
De säger att värmen ska håla i sig ett tag till så kanske blir det en låååång svampsäsong, hoppas det !
Fann en jättemängd granblodriska idag som inga larver ännu hunnit upptäcka. Plockade med mig ca 30 liter, men då jag även hade massor av gul kantarell och annat att förvälla samt en tid att passa så skivades riskorna tunt och åkte in i torkskåpet (45°.) Hann inte annat och hade inget i minnet om att man inte bör torka såna.. Någon som ändå gjort det som kan ge mig hopp om att jag inte förstört hela skörden nu? Eller har jag?
(De är nog snart genomtorkade.)
Hittade även dessa ute på värmdö idag, inte riktig säker å om det kan vara något