Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag saknar verkligen herr Bengt Sandhs inlägg på forumet. Här behövs verkligen en gnutta humor i kombination med lite svampkunskap. Vem står bakom sign. Bess samt B.R?? En liten ledtråd är att jag förekommit i forumet tidigare.
Ny ledtråd kommer imorgon.
I dagens tidning Arbetarbladet finns en liten ruta om aktuella svamptips. Stenmurklor och vårmusseron, skrivet av dig, eller kanske citerat. Kul, men lite förvånande för du bor väl inte i länet? ( Gästrikland )
Jag har märkt att samma svampart, plockad på olika ställen skiljer sig avsevärt åt i UV-ljus. Jag tror att det finns fler variationer än vad vi känner till inom samma art. Finns det någon forskning på detta område?
En fjällticka med 20 fruktkroppar kan beses på Enskede Gårds koloniområde, på en ask. De två största har en diameter på mer än 50 centimeter. Praktfullt!
Äntligen! Nu har jag hittat trattmurkling. ca 1, 5 kg. Den är ju en väldigt populär matsvamp på kontinenten men ganska ovanlig här.
Om någon har tips på hur jag tillagar den bäst vore jag ytterligt tacksam.
Hittade idag en påse kantareller i frysen plockade aug. 1977. Så vitt jag minns var de gula när jag fryste in dem, men nu har de antagit en för mig helt ny färgnyans.varför? Tranbären som jag plockade året före är fortfaranmde härligt röda!
Tacksam för svar.
detta har jag snott ur Söderorts svampförenings tidskrift, hoppas dom inte har något emot det.
Marinerad klibbticka (Fomitopsis pinicola)
Jag har svårt att undanhålla tittarna följande intressanta recept, fritt översatt från Aroras kända svampbok:
Såga svampen i 5-cm kuber. Halstra i en blandning av olivolja och maskrosvin med mycket vitlök i åtminstone 48 timmar. Grilla svampen sedan långsamt i träkolsgrill under 20 timmar och låt den svalna. Slå in den i tjock läderhud och h…mer…
Har nu hittat för mig okända champinjoner på två ställen i södra Stockholm (Enskede/Östberga). Ena fyndet tillsammans med tall, andra med gran. Vad är det för sort, någon? Bilder finns, försöker bifoga två.
Hej Hej alla kunniga! jag är nyfrälst svampletare och fann dessa små svampar på en gräsmatta under ett körsbärsträd, nu funderar lite över om det kan vara vårmusseron?svamköttet är väldigt kompakt(som taggsvamp el unga kantareller)
det som gör mig fundersam är att jag tycker inte att de doftar ett dugg mjöl!( som vårmusseron ska göra) utan de doftar väldigt fräscht nästan lite fruktigt bifogar några bilder och hoppas att någon kan tyda svampsort :)
Vi trodde inte våra ögon då vi igår i Värmland hittade vad som måste vara ängschaminjoner.Tyvärr hade vi inte fotomöjligheter, men svampguidens bilder av ängschaminjon stämmer perfekt och doften går inte att ta fel på.
Det enda som verkar konstigt är växtplatsen.Fem meter från en liten väg under några granar.Ganska långt till en äng !
Smakade förträffligt!
På mina strövtåg i skogar och ängar såg jag idag en grupp svampar. Växte i barrmattan i gammal granskog. De små hade toppig hatt i beiget, skivor och fot i samma färg och den sistnämda var lång och smal, trådig. De större ex hade mörkare hatt, ( 6-7 cm:s bredd) bruna
skivor, foten mörk, trådig och ihålig. Kan någon ge ett namnförslag ?
Vi hade inlägg tidigare om att skogen var nedhuggen och det fick jag bli varse idag.
Ca en kilometer ifrån hemmet tar storskogen vid och där har jag plockat svamp i ett tjugotal år. Döm om min häpnad, när jag gick en tur idag och det var ett kalhygge???
Vad jag sa då lämpar sig inte för tryck.
Men det är som jag sa till en annan kvinna, nya skogar, nya möjlighetr !
Iallafall såg jag på denna promenad, en stenmurkla och en TOPPMURKLA. Hurra. Lena
Har tidigare idg fått reda på att plockat rubricerad svamp. Förberedd med stekpanna och eko.bregott finner jag detta när jag bereder svampem för pannan… Är detta ätbart ???