Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Om jag inte minns fel, var det du som nämde Vombskogen. Om två veckor skall jag till Malmö, kan du tipsa mig närmare om denna plats. Är det ett stort område, svårt att hitta e.t.c
Och vad kan man tänkas se för svampar där och då.
Tack på förhand. Lena
Undrar om någon hittat rödgul trumpetsvamp i Norrbotten.
kul att du kunde öppna tickboken, hoppas du tycker att den är lärorik, du har ju just nu bilder på samtliga förekommande tickor i sverige (nästan 1 har smugit sig in sen jag skrev den)
Tickor är bra , dem kan man alltid hitta även när det inte finns något annat
De flesta skriver var i landet de hittat den och den arten, men inte alla.
Jag menar, det skulle underlätta
så man inte söker en svamp som bara växer i södra resp.
norra delen av landet. Eller ?
( och jag tycker mig fördtå att södra delen av landet har mera arter, eller är det bara så här i starten ? ) Lena
Detta satt på en stubbe vid vår brygga cirka 5 meter från havet i Söderhamn. Dag ett, en gulaktig sörja som såg ut som Abbas fiskrom. Dag två, totalt förändrat, såg ut som kött som legat för länge i solen, helt brunt, såg blodigt ut, vissa delar hade ramlat loss.
Vad är detta? Är det någon svampsort? Annars vet jag inte..
Totalt förvirrad.
Hittade de här på på gran, där stammen var skadad med gammal kåda, när jag letade efter kådskål. Uppskattad storlek ca 0, 5-1 mm jmf granbarret nere till vänster. Objekten hade ett, närmast brunt, pulverliknande innehåll som bestod av runda sporer i storlek 20 my med små naggar i ytan. Funderar på om det kan vara nån myxomycet. Kunde vara intressant om det är nån som sett nåt liknande eller har några tankar om det. Bilden av granen är ett exempel hur typen av skada ser ut.
Någon som vet om man kan finna toppmurklor i norrbotten.
Och var finner man den?
Vill ha massor med regn här i östra Jämtland.Hr letat murklor och endast funnit ca 15 st.Nån annan i regionen som hittat , eller är säsongen redan över?
Hej
Jag undrar om cd-romskivan kommer att ges ut framöver. Och om, får jag / vi veta detta genom forumet.
Lena
som en del av er vet har jag skrivit en bok om tickor. den skall säljas av SMF samt riksmuseet. SMF har sålt slut, så nu kan jag erbjuda er att sända er den som en CD, (det sista korrekturet från tryckeriet, en del färger är inte 100 men det var ju efter detta som det ändrades.) om ni är intresserade så kommer CD skivan att kosta 100: + frakt. maila mej klas@jaederfeldt.com om ni vill att jag bränner å sänder
Jag skulle vilja ha synpunkter på hur många arter av toppmurklor det egentligen finns i Sverige och vad de egentligen ska heta.
Den art som jag upplever som vanligast (första bilden), är den som förmodligen ska heta Morchella elata.
Sen ska det finnas en snarlik art eller variant, Morchella deliciosa, som har tolkats på många olika sätt, men det här tror jag ska kunna vara den riktiga:
http://www.fungoceva.it/images/funghicebano/Morchella_conica_v_delGR.jpg
Har någon sett den i Sverig…mer…
Undrar om någon här känner till om det finns någon svampförening e.l. i Värmland. Bor i Karlstad.
Tänkte premiärplocka murklor, men börjar vara orolig över att jag är för sent ute. Hur ser det ut i Västerbotten? Tips önskas, kanske man kan hitta en murkla med lite experthjälp?!