Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej vi hittade denna murklan i nordöstra Skåne i mossrik gammal granskog växandes på ved av en knäckt gran. Vad är det? Det ser ju inte exakt ut som en brun hattmurkla, då den faktiskt var svagt, svagt violett på foten.
Hur är det med murkor egentligen? I gamla böcker sägs dom vara ok efter avkokning, men vad säger man idag?
Har nyss flyttat till skåne från östergötland…varitute i nordöstra skåne i tallskog och letat trattkantarell utan resultat ....finns dom inte i Skåne?
Det går bra att torka trumpetsvamp i varmluftysugn i 50* meb inte trattkantareller
Har hittat en champinjon/flugsvampsliknande svamp med behaglig doft. Den var helt vit med vita skivor. Inga ringar, strumpor el. liknande. Efter plockning och en halv dags väntan blev skivorna beige till ljust brunfärgade men det delade köttet ej missfärgat.
Jag hittade en svamp som ser ut som en tunga. Den är ca 15 - 20 cm hög och ser ut som om man tänker sig en människotunga som växer med “tungspetsen” uppåt, nedtill en kort fot 10 - 12 mm i diameter. Färgen är typ rosa. När jag såg den fick jag en flashback och tänkte att jag sett den i min svampbok, men där kunde jag inte hitta den. Nånstans har jag sett den tidigare men vet ej var. Vad kan detta vara för svamp?
Vet mycket lite om svampar men har fått för mig att det inte finns några förväxlingar med taggsvamp. Hittade en helt vit svamp med taggar på undersidan men endast en. Den gick upp i en tratt som gick över till taggarna på undersidan utan någon kant.
Fynd av denna art bör rapporteras till Botaniska Museet i ex. Lund.
Nya rön på gång.
Skicka i plastlåda med lock, vitt papper i botten samt hushållspapper spänt runt locket. Behåll om möjligt jorden närmast “roten”.
har hittat flera ex av citronslemskivling. Är det några oätliga dubbelgangare till denna svampen? den har alla typiska kännetecken.
Hej!
Hittade några kilo trattkantareller i helgen och har torkat dem på tidningar i vardagsrummet.
En del har blivit svarta (luktar illa). Kan man äta dem i alla fall? Vad har jag gjort fel?
Tacksam om någon kan svara mig.
JAG HAR TORKAT MASSOR AV KALLE, MEN DE BLIR BARA SEGA VID TILLAGNING, VET NÅN PÅ RÅD. KALLE SKA JU VARA EN BRA TORKSVAMP
De flesta svampar som man förväller lämnar ifrån sig en massa vätska. Jag brukar efter några minuters kokning/förvällninghälla svampen med vätska i durkslag för att vätskan ska rinna av.
Jag har hört att detta sätt att hantera vätskan inte är bra för svampens smak. Svampen ska kokas tills vätskan kokat bort. Vad är rätt att göra för att få bästa resultat ( smak )?
http://193.12.222.173/Bilder/10_07_3.JPEG
http://193.12.222.173/Bilder/10_07_4.JPEG
Dessa svampar hittade jag i en fårhage i skåne, hittar inte nånstans vad det är förnågot, nån form av skivling gissar jag på.