Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
hittade en länk där du kan beställa vinsten http://www.algonet.se/~ullbod/katalog1.htm
Vissa som skriver till rapporter skriver bara latinska namn tex nu Lactarius evosmus och Pluteus minutissimus. Jag tycker att det skulle vara bra om ni också skriver det svenska namnet för oss som inte är så bra på latinska svampnamn. Även om det inte är matsvampar så är många intresserade. Vad tycker ni andra?
Hej! Är det någon som vet vad det här är för svamp?
http://hem.fyristorg.com/ps/images/Svamp_01.JPG
http://hem.fyristorg.com/ps/images/Svamp_02.JPG
http://hem.fyristorg.com/ps/images/Svamp_03.JPG
Hejsan
Jag har en torkapparat av märke Nordica. Jag har använt denna i höst men haft på känn att det blir lite för varmt. Den värmer också ojämnt. La i en termomenter som gick upp över max 55 grader. De torkade svamparna ser dock OK ut - de har inte blivit svarta i alla fall.
Någon som haft samma problem? Kan svamparna ha tagit skada? Bör man strunta i att använda torkapparaten?
Hur torkar man bäst trattkantarell?
I ugn eller på tidning, vad häner med smaken, på vilken värme i ugn, varmluft?
Jag tycker att tratt/höstkantareller inte smakar gott.
Vad gör jag för fel? Jag har förvällt dom (luktar inte gott under den processen), och det blir ju väldigt mycket vätska, knappt någon svamp kvar. Är det verkligen lönt att plocka denna svamp? Sedan ska man inte prata om rensningen…när man måste dela och kolla alla “håligheter” så att det inte finns larver i där.För har man hittat larver och för den delen även ägg, en gång..( och det har jag gjort!!!!! i till synes fris…mer…
Detta recept fanns i receptbanken: Blanda 200 g finhackad blandsvamp med 2 finhackade hårdkokta ägg öch 1 finhackad gullök. Vispa 2 dl grädde och rör ner grädden försiktigt i svampblandningen. Smaksätt med salt och peppar.
Svampsalladen kan användas som smörgåspålägg eller som sallad med både fiskrätter och kötträtter. Smälter i munnen, mums.
Det låter inte nyttigt tycker jag om inte svamparna var anrättade först eller?????
Skall man plocka bort rörlagret (vilket jag gjort) eller går det också att käka? Tänkte att det skulle bort men vet inte varför…
Blev rädd när jag såg gifthätting bland farliga giftsvampar. Har nog aldrig stött på den i verkligheten. Däremot plockar jag ofta och gärna nejlikbroskskivling och jag tycker de ser väldigt lika ut. Som tur är har de helt olika växtplatser men borde det inte varnas för förväxling?
Hej! Vi är två tjejer från klass 6 i Lillpite skola. Och vi har ett svamp projekt och vi undrar vad detta kan vara för svamp: Den är svart och skivling. Vi hittade den vid vattnet. Där var det fuktigt. Vi vill JÄTTE gärna veta vad det är för svamp. Vi har frågat lärarna och dom vet inte heller vad det kan vara för svamp. Hoppas nån kan svara!
M.V.H
Josefina och Tina klass 6. Lillpiteskola!
Hej ! hittade idag 27 sept “vita kantareller de är riktikt vita men de går inte ihop utan har ett slut/början. Den har åsar ända ner till foten. Finns det någon som kan säga vad det kan vara?
Jag har hittat en jättevacker ticka som jag misstänker är tungticka. Den är dock lite olik de flesta bilder jag lyckats hitta. Den har saftigt, segt kött och växte i lövskog. 2 bilder finns: http://www.svampcentralen.com/images/pict4016.jpg
http://www.svampcentralen.com/images/pict4021.jpg
Tacksam för all hjälp!
Hej!
Bifogar en bild på en svamp som jag hoppas att ni kan identifiera. Själv tror jag att den är ätlig och bör kunna vara en KarlJohan men jag är tyvärr inte säker…
Mvh Stefan
img src=“http://islinge.brinkster.net/bilder/don_svamp_030828_500.jpg”
Jag undrar om man skall ta bort taggarna på blek taggsvamp när man rensar? Och om, i så fall varför? Någon som har bra recept? Jag har hittat massor, norr om Stockholm mot Sigtuna
Har hittat svamp som jag tror är föränderlig tofsskivling.Undrar
om den är god och om den kan förväxlas
med någon annan sort
Hej!
Jag har i år börjat plocka svamp och funnit ett jättekul intresse. Nu undrar jag om man kan torka trattkantareller som känt av frostnätter.
Sen undrar jag om man kan äta fläckkantareller och i så fall hur?
Finns det nån som skulle kunna ge ett litet tips på var jag kan plocka trattkantareller?? Hittar en massa andra svampar, men är osäker på vad det är o vågar därför inte plocka de.
Hur vanlig är igentligen Gifthätting i förhållande till Föränderlig stubbskivling? Finns det någon som vet?
Plockade och åt rodnande fjällskivling i tron att det var “stolt” och har nu fått klåda i handflatorna och under fötterna. Kan det ha nåt samband? Finns det någon som också ätit “rodnande” av misstag och fått konstiga symptom?